Με απώλειες κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις ζοφερές εκτιμήσεις για τις προοπτικές της κατανάλωσης της Home Depot, ενώ αναμένουν και τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κογκρέσου και του προέδρου Joe Biden για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,37% στις 33.223 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,21% στις 4.127 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,10% στις 12.352 μονάδες.

Κάτω από τα 75 δολάρια το πετρέλαιο

Η Home Depot υποχωρεί κατά 4,4%, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού ανακοίνωσε απογοητευτικά τριμηνιαία έσοδα και μείωσε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 37,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι πρόβλεψης για 38,28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αμερικανικό χρέος

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την πρόοδο σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους πριν από την 1η Ιουνίου, η οποία είναι η πιο κοντινή ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει «οικονομική καταστροφή».

Τη Δευτέρα, η Yellen επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας ήδη από την 1η Ιουνίου, τη λεγόμενη ημερομηνία Χ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.

«Η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Yellen.

«Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη δει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου να αυξάνεται σημαντικά για τίτλους που λήγουν στις αρχές Ιουνίου», πρόσθεσε. Ο Biden πάντως διατηρεί την αισιοδοξία του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αν και έχει υποστηρίξει ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

«Ανησυχούμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν τιμολογεί επαρκώς τον κίνδυνο αποτυχίας των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, η οποία θα ήταν καταστροφική για την αμερικανική οικονομία», έγραψε ο Anthony Chukumba της Loop Capital.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, καθώς η μείωση στα πρατήρια βενζίνης έπληξε τα μεγέθη. Οι δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% για το μήνα, κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 0,8%. Τα νούμερα δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό, οπότε η μηνιαία αύξηση, σε συνδυασμό με την αύξηση 0,4% του δείκτη τιμών καταναλωτή, έδειξε ότι οι δαπάνες μόλις και μετά βίας συμβαδίζουν με τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Εξαιρουμένων των στοιχείων που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Η μείωση κατά 0,8% των πωλήσεων στα βενζινάδικα συγκράτησε το σύνολο, όπως και η μείωση κατά 3,3% στα καταστήματα αθλητικών ειδών, μουσικών ειδών και βιβλίων. Τα διάφορα καταστήματα και οι διαδικτυακές πωλήσεις οδήγησαν την άνοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street