Σε μία κακή χρονιά για τα καταστήματα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ αναδεικνύεται η φετινή, καθώς αναμένεται κύμα χρεοκοπιών – με το Forbes να σχολιάζει ότι το μόνο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη νωρίτερα.

Όπως αναφέρει το οικονομικό περιοδικό, οι εταιρείες λιανικής πώλησης αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από την εποχή των φθηνών δανείων και των ενισχύσεων της περιόδου της πανδημίας.

Tupperware: Συμφωνία με επενδυτές για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Το ερώτημα ήταν πότε, όχι αν θα χρεοκοπούσαν

Ήδη το 2023 βρίσκεται σε τροχιά να καταγραφεί ως η χειρότερη χρονιά για πτωχεύσεις εταιρειών λιανικής από το 2020, με αλυσίδες όπως οι Bed Bath & Beyond, Tuesday Morning, Party City και David’s Bridal, να έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, αιτούμενες προστασία από τους πιστωτές. Αναλυτές πάντως σχολιάζουν για τις εν λόγω εταιρείες πως το ζήτημα ήταν πότε, και όχι το αν θα χρεοκοπούσαν.

Όπως σχολιάζει το Forbes, η έξαρση των πτωχεύσεων έρχεται σε μια εποχή που οι Αμερικανοί έχουν περιορίσει τις διακριτικές τους δαπάνες και έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα, καθώς το κόστος της βενζίνης, των ειδών παντοπωλείου και άλλων βασικών αγαθών ανεβαίνει, οι συζητήσεις για πιθανή ύφεση συνεχίζονται και οι μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις. Οι καταναλωτικές δαπάνες παρακολουθούνται στενά, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Οι αγοραστές έχουν αλλάξει απότομα τις δαπάνες τους προς διάφορες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης από κατηγορίες όπως τα είδη σπιτιού, μετά από μια αγοραστική έξαρση στις αρχές της πανδημίας.

«Πνίγονται» στα χρέη

Και το κύμα χρεοκοπιών θα μπορούσε να συνεχιστεί. Σύμφωνα με το Forbes, στις αμερικανικές αλυσίδες που κινδυνεύουν περιλαμβάνονται οι Rite Aid, Jo-Ann, Belk, At Home και 99 Cents Only, σύμφωνα με τις εταιρείες αξιολόγησης Moody’s και S&P Global. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα εξειδικευμένα καταστήματα που εστιάζουν στον τομέα της πώλησης ειδών σπιτιού.

Αυτά τα καταστήματα λιανικής επιβαρύνονται με ολοένα και υψηλότερα επίπεδα χρέους σε σύγκριση με το EBITDA.

Σε πολλές εταιρείες λιανικών πωλήσεων, η πανδημία έδωσε το «φιλί της ζωής»: Οι καταναλωτές ξόδευαν ελεύθερα, έχοντας μετρητά από τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν, τα οποία δεν μπορούσαν να καταναλώσουν σε διακοπές, εστίαση ή θεάματα. Αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες λιανικής ήταν σε θέση να δανειστούν χρήματα με φτηνό κόστος.

Τώρα που η πανδημία τελείωσε, τουλάχιστον επίσημα, η πραγματικότητα επανήλθε και οι λιανοπωλητές έρχονται αντιμέτωποι με τις αμαρτίες του παρελθόντος: πάρα πολλά καταστήματα, πολλά χρέη και πολύ λίγοι πελάτες.

Οι έμποροι λιανικής που έχουν φορτωθεί χρέη δυσκολεύονται να κάνουν πληρωμές καθώς βλέπουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να επιδεινώνονται. Για παράδειγμα, η discount εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού Tuesday Morning αναφέρθηκε στο «εξαιρετικά επαχθές χρέος» της τον Φεβρουάριο, όταν υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Το καθαρό χρέος της έχει δεκαπλασιαστεί, εκτοξευόμενο από 23 εκατ. δολάρια το 2019 σε περίπου 250 εκατ. δολάρια πέρυσι. Οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος μειώθηκαν κατά 25%.

Η Christmas Tree Shops επικαλέστηκε επίσης τις «επαχθείς υποχρεώσεις» της όταν κατέθεσε αίτηση πτώχευσης νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο ιδιοκτήτης της, η Handil Holdings, απαρίθμησε σε δικαστικά έγγραφα υποχρεώσεις ύψους έως και 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εταιρείες-ζόμπι

Πλέον, το 12% των εταιρειών λιανικής πώλησης έχουν τώρα αξιολόγηση Triple-C από την S&P Global, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να χρεοκοπήσουν είναι 50-50. Αυτό είναι διπλάσιο ποσοστό από πέρυσι και τριπλάσιο από πρόπερσι.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες ήταν ουσιαστικά εταιρείες-ζόμπι πριν από την covid19», δήλωσε ο Craig Ganz, δικηγόρος στην Ballard Spahr που χειρίζεται πτωχεύσεις εταιρειών λιανικής πώλησης εδώ και πολλές δεκαετίες. «Επιβίωναν κυρίως με χρέος, και τώρα το χρέος έχει γίνει απλώς πολύ ακριβό για να το αντέξουν οικονομικά».

Οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ πιο δαπανηρό για τις εταιρείες λιανικών πωλήσεων να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό, είτε πρόκειται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τομείς ανάπτυξης είτε για να δώσουν στον εαυτό τους κάποιο περιθώριο αναπνοής, σύμφωνα με αναλύτρια της S&P Global Ratings.

Εν τω μεταξύ, οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν. Τα γενικά έξοδα είναι ιδιαίτερα υψηλά για εταιρείες λιανικής που έχουν συσσωρεύσει τεράστιο στοκ προϊόντων που δεν «τραβάνε» στην αγορά, και έτσι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μισθοδοσίας, τον εφοδιασμό και το ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ