Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει έναν βαθμό εμπιστοσύνης και πρέπει να τον αποκαταστήσουν εξηγώντας τη λήψη των αποφάσεών τους σε ένα ευρύτερο κοινό και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν πιο κατανοητό λόγο, είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκάμπριελ Μακλούφ.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει επίμονος. Μόνο η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.

G7: Οι κεντρικές τράπεζες θα σταθμίσουν τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων

Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ, ο Μακλούφ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η τράπεζα είχε την υποχρέωση να μιλήσει με την ευρύτερη κοινότητα και ότι, όπως οι θεσμοί παντού, είχε χάσει την εμπιστοσύνη σε ένα βαθμό.

Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να τρέχει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ τουλάχιστον μέχρι το 2025, οι καταναλωτές και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναμένουν μακροπρόθεσμα αύξηση των τιμών πάνω από 2%, γεγονός που υποδηλώνει απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ΕΚΤ να συγκρατήσει τις τιμές. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω τις μισθολογικές απαιτήσεις, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα σπιράλ μισθών-τιμών που δύσκολα θα σπάσει.

«Νομίζω ότι έχουμε χάσει έναν βαθμό εμπιστοσύνης… (και αυτό επηρεάζει) αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε με τη λήψη των αποφάσεών μας, δηλαδή να τις εξηγούμε σε περισσότερους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά στ συνέδριο της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας.

Η ερώτηση τέθηκε από την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ Λορέρα Μάστερ, η οποία τον ρώτησε αν πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι αξιόπιστες και «αν έχουμε χάσει μέρος της εμπιστοσύνης”.

«Πρέπει να εξηγούμε τι βλέπουμε, γιατί παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις, και πρέπει να μιλάμε στους ανθρώπους και στις κοινότητες σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και νομίζω ότι τελικά έτσι ξαναχτίζεις την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε ως κεντρικές τράπεζες».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή