Στο 3,9% αυξήθηκε η ανεργία στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Βρετανία: Αναιμική ανάπτυξη 0,1% στο τρίμηνο – Απότομη πτώση της παραγωγής τον Μάρτιο

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλύνει τον προβληματισμό για πληθωριστικές πιέσεις και να επηρεάσει τις περαιτέρω κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ποσοστό θα διατηρηθεί στο 3,8%.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τη βρετανική στατιστική αρχή (ΟΝS), η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναπροσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την πιθανότητα η BoE να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Η στατιστική αρχή ανέφερε ότι τα προσωρινά στοιχεία καταγράφουν την πρώτη πτώση του συνόλου των μισθωτών σε διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο κατά 136.000 και διαμορφώθηκαν σε 28,8 εκατομμύρια.

Επίσης, η αύξηση της ανεργίας οφείλεται κυρίως σε άνεργους για διάστημα μεγαλύτερο από έναν χρόνο.

Οι κενές θέσεις μειώθηκαν για δέκατη συνεχόμενη φορά στο τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.

Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε το 75,9% το αντίστοιχο τρίμηνο, χάρη στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το ποσοστό οικονομικής αδράνειας μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το τρίμηνο και έφτασε στο 21,0%.

Οι μισθοί

Ωστόσο, η αύξηση των μισθών, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της BoE και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό εάν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρέμεινε ισχυρή με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Ο βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 6,7% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση –κυρίως λόγω των αυξήσεων στους μισθούς του δημόσιου τομέα- έναντι 6,6% το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.

Η ετήσια αύξηση των μισθών συμπεριλαμβανομένων των μπόνους διατηρήθηκε στο 5,8%, όπως αναμενόταν στη δημοσκόπηση του Reuters.

Από τα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία της ONS είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που δεν εργάζονται λόγω μακροχρόνιας ασθένειας αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή