Συνεχίστηκε την Τρίτη η βουτιά στις αγορές της Τουρκίας, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρατείνοντας τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του για άλλα πέντε χρόνια.

Τουρκία: Βουτιά σε χρηματιστήριο και ομόλογα, με τον Ερντογάν φαβορί στον β’ γύρο

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τραπεζικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια διολίσθησαν για δεύτερη ημέρα και το κόστος ασφάλισης της έκθεσης σε τουρκικό χρέος αυξήθηκε περαιτέρω μετά την διάψευση των προσδοκιών για επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρική κούρσα της Κυριακής, με τον Ερντογάν να εξασφαλίζει λίγο κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για την επικράτηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

«Οι αγορές αντιδρούν τώρα στο γεγονός ότι πιθανότατα θα έχουμε μια επιστροφή στην προηγούμενη κυβέρνηση και μια συνέχιση των πολιτικών που έχουν καταστήσει την Τουρκία σχεδόν μη επενδύσιμη όσον αφορά τους δυτικούς διαχειριστές κεφαλαίων», δήλωσε ο Jon Harrison, διευθύνων σύμβουλος μακροοικονομικής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TS Lombard.

«Βουτιά»

Πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται. Οι επενδυτές ανέμεναν ότι, σε περίπτωση που επικρατούσε, θα καταργούσε ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των δαπανηρών προσπαθειών για τη στήριξη της τουρκικής λίρας.

Η λίρα υποχώρησε ελαφρώς στις αντ1 19,719 ανά δολάριο, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 19,80 που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Τα κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, σε δολάρια, σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στις αγορές σταθερού εισοδήματος, αν και τα βασικά εταιρικά ομόλογα και τα ομόλογα του τραπεζικού τομέα υποχώρησαν επίσης.

Το κρατικό ομόλογο λήξης 2045 σημείωσε πτώση 2,5 σεντς, διαπραγματευόμενο λίγο πάνω από τα 71 σεντς ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, μετά από πτώση άνω των 7 σεντς τη Δευτέρα.

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, τα οποία υποδεικνύουν την τιμή της ασφάλισης του κρατικού χρέους έναντι αθέτησης, σκαρφάλωσαν στις 653 μονάδες βάσης, αυξημένα κατά 19 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Δευτέρας και 161 μονάδες βάσης πάνω από το προεκλογικό επίπεδο της Παρασκευής.

Αβεβαιότητα

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch δήλωσε ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και ότι η εστίασή του όσον αφορά την αξιολόγηση «Β-» της Τουρκίας μετά τις εκλογές θα είναι κατά πόσον το μείγμα πολιτικής «γίνεται πιο αξιόπιστο και συνεπές».

Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί την εβδομάδα πριν από τις εκλογές λόγω των ελπίδων για αλλαγή πολιτικής, έκλεισαν λίγο κάτω από 8% χαμηλότερα , αυξάνοντας τις απώλειες τους μέσα σε λίγες ώρες σε σχεδόν 20%.

Οι μετοχές της Yapi Kredi, της Is Bank και της Akbank κατέρρευσαν περισσότερο από 9% μαζί με τον μεγάλο όμιλο Koc Holding, την αλυσίδα εκπτώσεων BIM και την Coca-Cola Icecek.

Η μεταλλευτική εταιρεία Koza Madencilik, η εταιρεία παραγωγής εμπορικών και στρατιωτικών οχημάτων Otokar και η εταιρεία παραγωγής χάλυβα Kardemir συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη BIST-100, σημειώνοντας άνοδο μεταξύ 3,06% και 9,97%.

Ο συνολικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είχε σημειώσει πτώση 6,1% τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του από τις αρχές Φεβρουαρίου, έκλεισε με άνοδο 1,97%. Παρόλα αυτά, ορισμένοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πτωτικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή