Ο Ντόιλ Μπράνσον, ένας από τους πιο διάσημους παίκτες πόκερ όλων των εποχών και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Brian Balsbaugh, ο ατζέντης του, δημοσίευσε στο Twitter μια δήλωση από την οικογένεια Mπράνσον.

Don Levin: Ο δισεκατομμυριούχος βασιλιάς του τσιγαρόχαρτου, που δεν ξέρει να «στρίβει»

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε τον θάνατο του πατέρα μας, Ντόιλ Μπράνσον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ήταν ένας αγαπημένος χριστιανός, σύζυγος, πατέρας και παππούς. Θα έχουμε περισσότερα να πούμε τις επόμενες ημέρες καθώς τιμούμε την κληρονομιά του. Παρακαλώ κρατήστε τον Ντόιλ και την οικογένειά μας στις προσευχές σας. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Ποιος ήταν

Ο Μπράνσον γεννήθηκε στο Λόνγκγουορθ του Τέξας στις 10 Αυγούστου 1933.  Διέπρεψε στον στίβο και έλαβε προσφορές από πολλά κολέγια, φοιτώντας τελικά στο Πανεπιστήμιο Hardin–Simmons στο Abilene του Τέξας.

Οι Minneapolis Lakers του NBA έδειξαν ενδιαφέρον για αυτόν όταν ακόμα σπούδαζε, αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο «τελείωσε» το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής.

Το πόκερ

Ο Μπράνσον ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το πόκερ, παίζοντας σε παράνομα παιχνίδια στην οδό Exchange στο Φορτ Γουόρθ, για το οποίο κάποτε δήλωσε ότι ήταν πολύ πιο σκληρό από τα γυαλιστερά, τηλεοπτικά τουρνουά που επικρατούν σήμερα.

«Ήταν σαν την παλιά Δύση. Η βία ήταν αχαλίνωτη», είπε στον Guardian το 2005, προσθέτοντας ότι είχε δει δύο ανθρώπους να πυροβολούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων. «Ήταν ένα είδος στέκι για τους κουκουλοφόρους και τους γκάνγκστερ του Τέξας και ήταν πολύ, πολύ επικίνδυνα», είχε προσθέσει.

Ο Μπράνσον, που ονομάζεται «Νονός του Πόκερ» και επίσης γνωστός ως «Texas Dolly», κέρδισε 10 τουρνουά World Series of Poker – δεύτερος όλων των εποχών, μετά τα 16 του Phil Hellmuth. Κατέκτησε επίσης παγκόσμια πρωταθλήματα το 1976 και το 1977 και μπήκε στο Hall of Fame του πόκερ το 1988. Επιπλέον, κέρδισε περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ο αντίκτυπος

Ο Μπράνσον έγραψε το Super System το 1979, ένα από τα πρώτα βιβλία που εμβαθύνουν στη στρατηγική του πόκερ. Δημιούργησε ένα μόνιμο αντίκτυπο που χρησιμοποίησαν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι περιστασιακοί παίκτες για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

«Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα είναι η καλή διαίσθηση και το «διάβασμα» των αντιπάλων», είπε ο Μπράνσον όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας στο πόκερ. «Πρέπει να έχεις μια έκτη αίσθηση, ένα είδος αίσθησης που σου λέει τι κρατάει ο άλλος. Αυτό είναι ίσως το πράγμα που μοιράζονται όλοι οι μεγάλοι».

Θλίψη στον κόσμο του πόκερ

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του, προκάλεσε θλίψη στον κόσμο του πόκερ. Ο πέντε φορές νικητής του WSOP Scotty Nguyen έγραψε στο Twitter ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφτασε αυτή η μέρα – θα είστε πάντα ψηλά στις καρδιές μας, ο άνθρωπος, ο μύθος, ο θρύλος και ο Νονός του πόκερ».

Ο Μπράνσον συνέχισε να παίζει σε υψηλό επίπεδο μέχρι τα 80 του και είπε ότι το πόκερ τον βοήθησε να νιώσει νέος. «Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε, γερνάμε γιατί σταματάμε να παίζουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο παρελθόν.

Στα χνάρια του

Ο Μπράνσον είχε δύο παιδιά, τον Τοντ και την Πάμελα. Ο Toντ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, έγινε επαγγελματίας παίκτης πόκερ και είναι επίσης μέλος του Poker Hall of Fame.

«Το σχέδιο ήταν ο [Toντ] να γίνει δικηγόρος», είχε πει κάποτε ο Μπράνσον. «Ήταν στο τρίτο έτος του κολεγίου και δεν ήξερα καν ότι έπαιζε πόκερ. Μετά γύρισε σπίτι ένα καλοκαίρι και δήλωσε ότι επρόκειτο να γίνει επαγγελματίας. Η μητέρα του ήταν πολύ θυμωμένη γι’ αυτό. Και προσποιήθηκα κι εγώ ότι ήμουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News