Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) (EBRD), στο πλαίσιο των προβλέψεών του οικονομικού της δελτίου Regional Economic Prospects. Για φέτος η τράπεζα αναμένει η ελληνική οικονομία να τρέξει με ρυθμό 2,4% (όσο αναμένει και η Κομισιόν βάσει των χθεσινών της προβλέψεων), ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% (1,9% η Κομισιόν).

Να σημειωθεί ότι οι καινούργιες προβλέψεις της τράπεζας είναι υψηλότερες κατά 0,9% τ0 2023 σε σχέση με εκείνες του περασμένου Φεβρουαρίου (1,5%) και χαμηλότερα κατά 0,7% για το 2024 (3%).

UBS: Εκρηκτική ανάπτυξη-έκπληξη στο 4,1% για την Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με την EBRD, «η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίστηκε το 2022, όμως επιβραδύνθηκε κατά το β΄ εξάμηνο του συγκεκριμένου έτους. Το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από 8% σε ετήσια βάση τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, χάρη στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση, την αύξηση των κρατικών δαπανών και την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Ο τουρισμός σημείωσε επίσης εξαιρετικά καλές επιδόσεις το 2022, με τις εισπράξεις από τους ξένους τουρίστες να αγγίζουν σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019, χρονιά ρεκόρ για τα τουριστικά έξοδα».

Από την άλλη, όμως η τράπεζα διακρίνει επιδείνωση του κλίματος στους καταναλωτές και τους παραγωγούς, καθώς το χαρακτηρίζει «εύθραυστο» κατά το β΄ εξάμηνο του 2022, κάτι που συνέβαλε στην απότομη πτώση της ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο, ένα διάστημα στο οποίο η αβεβαιότητα και οι αναταραχές μάστιζαν τις αγορές ενέργειας ανά τον κόσμο και παράλληλα η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε αισθητά. Ο συνολικός ρυθμός της τάξεως του 5,9% με τον οποίο ολοκλήρωσε η ελληνική οικονομία την περυσινή χρονιά ήταν κάπως υψηλότερος από το αναμενόμενο κατά την EBRD. Αναφορικά με την έναρξη της φετινής χρονιάς, η τράπεζα επισημαίνει ότι οι δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή και το κλίμα ήταν ως επί το πλείστον θετικοί.

Ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, στην ανάλυση τονίζεται ότι αυτός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς από την κορύφωσή του πλέον του 12% σε κάποιο σημείο του 2022, υποχωρώντας στο 5,4% τον Μάρτιο του 2023 (όταν συντάχθηκε η έκθεση δεν περιλάμβανε τα στοιχεία για τον Απρίλιο με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν στο 3%). Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην ενεργειακή κρίση με μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν σημαντική δημοσιονομικό κόστος, όμως ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), ωστόσο όπως επισημαίνεται υποχωρεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, από υψηλότερα του 200% (τέλος του 2020) σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και των μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ενώ η οικονομία επιβραδύνεται, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, σύμφωνα με την EBRD.

«Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία αντανακλά τις παγκόσμιες εξελίξεις, προβλέπεται για το 2023 (αύξηση ΑΕΠ 2,4%), καθώς και το 2024 (2,3%). Η υλοποίηση των έργων τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράει καλά και μετριάζει τους καθοδικούς κινδύνους που προέρχονται από τις αναταράξεις από τις αναταράξεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Πιέσεις στα νοικοκυριά από τις τιμές του φυσικού αερίου

Ο πληθωρισμός έχει φθάσει στην κορύφωσή του στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, ωστόσο η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα θα διατηρήσει την πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών, αναφέρει η EBRD στην έκθεσή της για τις περιφερειακές οικονομίες.

Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στην περιοχή της EBRD -καλύπτοντας περίπου 40 οικονομίες από το Καζακστάν έως την Ουγγαρία και την Τυνησία- κορυφώθηκαν στο 17,5% τον Οκτώβριο και έχουν πέσει στο 14,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση. Ορισμένες κεντρικές τράπεζες μείωσαν ακόμη και τα επιτόκια, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης εξασθενούσαν, σημειώνει η EBRD, αν και η πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών δεν έχει υποχωρήσει.

«Ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, τα νοικοκυριά είναι εξαντλημένα από την ακολουθία της κρίσης», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD Μπεάτα Γιάβορσικ, αναφερόμενη στην πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Οι αγορές τοποθετούνται σε αύξηση των τιμών της ενέργειας αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα», όπως σημείωσε στο Reuters.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα του διαστήματος 2017/21 και υπερβαίνουν τις αντίστοιχες τιμές στις ΗΠΑ κατά 6 φορές.

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην εξεταζόμενη περιοχή «ζουν μισθό παρά μισθό», σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κοινής έρευνας με την Παγκόσμια Τράπεζα που διεξήχθη το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Απρίλιος 2023. Εάν απωλέσουν την κύρια πηγή εισοδήματός τους, το 59% αυτών των νοικοκυριών δεν μπορεί να καλύψει τα βασικά έξοδα για λιγότερο από ένα μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;