«[Πιστεύω] ακράδαντα ότι η ηγετική ομάδα και εγώ πήραμε τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούσαμε με [βάση] τα γεγονότα, τις προβλέψεις και τις εξωτερικές συμβουλές ειδικών που ήταν διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στις οδηγίες της ρυθμιστικής αρχής». Αυτό δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank Γκρεγκ Μπέκερ υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της διοίκησης της τράπεζας που κατέρρευσε καθώς δεν κατάφερε να προσαρμόσει τον ισολογισμό της στην αύξηση των επιτοκίων.

Silicon Valley Bank: Οι πολλαπλές προειδοποιήσεις που δεν είδε κανείς

Ο κύριος Μπέκερ, ο οποίος έχει βρεθεί με 1,5 εκατ. δολάρια μπόνους για το 2022, ενώ μετά την κατάρρευση της τράπεζας υπό τη διοίκησή του… πετάχτηκε και για ένα ταξιδάκι αποφόρτισης -προφανώς- στη Χαβάη, βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήσεις και πυρά προερχόμενα και από τις δύο πτέρυγες της αμερικανικής γερουσίας κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη χρεοκοπία της τράπεζας.

Τα ΜΜΕ και τα επιτόκια

Ο πρώην CEO επανέλαβε πως υπήρχε μια μοναδική σύμπτωση παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων και της έκτασης που δόθηκε από τα ΜΜΕ στις εξελίξεις γύρω από την τράπεζα. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, δεν φάνηκε να υποστηρίζει ότι θα έκανε διαφορετικά τα πράγματα κοιτάζοντας πίσω.

«Δεν πιστεύω ότι καμία τράπεζα θα κατάφερνε να επιβιώσει μετά από εκροή τέτοιας ταχύτητας και μεγέθους», αμύνθηκε, σε σχέση με την απόσυρση από την SVB 42 δισ. δολαρίων μέσα σε μια μέρα στις αρχές Μαρτίου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τον Μπέκερ, ευθύνη για τη χρεοκοπία είχαν ακόμα και τα ΜΜΕ για τον τρόπο που κάλυψαν από την αρχή το θέμα της SVB και η νοοτροπία της μάζας για τις εκροές καταθέσεων, όχι, όμως ο ίδιος.

Ωστόσο, οι γερουσιαστές τον ανάγκασαν να αναγνωρίσει ότι η κακοδιαχείριση των στελεχών ήταν ένας παράγοντας στην αποτυχία του SVB. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα τραπεζικό στέλεχος με 30ετή εμπειρία, από την οποία τα 12 χρόνια στη θέση διευθύνοντος συμβούλου, θα έπρεπε να έχει  οδικό χάρτη από τις ρυθμιστικές αρχές για να καθορίσει τα προφανή προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν και δεν επιλύθηκαν», τον κατακεράυνωσε ο γερουσιαστής Sherrod Brown από το Οχάιο, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.

Τον… πρόλαβε η χρεοκοπία

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί η SVB δεν είχε έναν επικεφαλής διαχείρισης κινδύνου τους οκτώ μήνες πριν από την κατάρρευση, ο Μπέκερ υποστήριξε ότι βρίσκονταν στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου υποψηφίου για τη θέση αυτή.

Αναγνώρισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είχαν επισημάνει ελαττώματα στον ισολογισμό της SVB, αλλά είπε ότι βρισκόταν στη διαδικασία συνεργασίας με τις ρυθμιστικές αρχές όταν έγινε η εκροή καταθέσεων.

Το μπόνους του 1,5 εκατ. δολαρίων

Ο Μπέκερ τοποθετήθηκε επίσης για την αποζημίωσή του. Ο ίδιος κέρδισε σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια το 2022, που, όπως είπε, ήταν μέρος ενός πακέτου αποζημίωσης που θα καταβαλλόταν μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ μεγάλος μέρος από αυτό, όπως ισχυρίστηκε, ήταν σε μετοχές που ισοπεδώθηκαν.

Ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι της Λουιζιάνα κατηγόρησε τον πρώην CEO της SVB ότι αμέλησε να αναδιοργανώσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας με τρόπο ώστε να προσαρμοστεί στα αυξανόμενα επιτόκια, επειδή κάτι τέτοιο θα μείωνε το μόνους του, πράγμα το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε.

Πολλοί γερουσιαστές ρώτησαν τον Μπέκερ αν κράτησε το μπόνους του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων που έλαβε το 2022, για το οποίο είπε ότι θα συμμορφωνόταν με τις ρυθμιστικές αρχές εάν του το αφαιρούσαν. Ο Μπέκερ αρνήθηκε, ακόμη, ότι είχε εσωτερική πληροφόρηση όταν ρευστοποίησε ορισμένα από τα δικαιώματα αγοράς μετοχών του εβδομάδες μόλις πριν από την κατάρρευση της SVB.

Στο τέλος της συνεδρίασης οι γερουσιαστές, μεταξύ άλλων, αναφερόμενοι στο ταξίδι που πραγματοποίησε οι Μπέκερ στη Χαβάη μετά την μαζική εκροή καταθέσεων, του άσκησαν κριτική ότι θα έπρεπε, όπως όλοι εργαζόμενοι, να ανταποκρίνεται και αυτός σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εφόσον η τράπεζά του διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων, κάτι στο οποίο δεν απάντησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]