Το χρονοδιάγραμμα επαναγοράς των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τη Eurobank (1,4% επί του μετοχικού της κεφαλαίου) παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβία κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων α΄ τριμήνου 2023 την Τετάρτη το απόγευμα.

Όπως είπε, μετά την εξασφάλιση της επίσημης έγκρισης για το σχετικό αίτημα από τον SSM, κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας για να διαμορφώσει την πρόταση που θα υποβληθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση των μετόχων της τον ερχόμενο Ιούλιο.

Κέρδη 255 εκατ. ευρώ πέτυχε η Eurobank στο α΄ τρίμηνο 2023 – Το 31% από το εξωτερικό

Μετά την υπερψήφισή της, θα υποβληθεί το επίσημο αίτημα προς το ΤΧΣ, στην κατάλληλη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Καραβία.

Στη συνέχεια θα χρειαστούν 6 – 8 εβδομάδες προκειμένου το Ταμείο να ολοκληρώσει τη δική του εσωτερική διαδικασία για να προχωρήσει η συναλλαγή.

Όπως είπε ο κ. Καραβίας, έχει προϋπολογιστεί η πληρωμή προς του ΤΧΣ ενός ποσού ίσου με το 15% της οργανικής κερδοφορίας της τράπεζας κατά το 2022, μειώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 20 μονάδες βάσης.

«Η διανομή μερίσματος στους μετόχους αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα» ανέφερε ο CEO της Eurobank.

Για το 2023 σημείωσε ότι στόχος είναι η επιστροφή του 25% των κερδών μέσω μερίσματος στους μετόχους και η εν συνεχεία σχετική σύγκληση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων της για την εφετινή χρήση, καθώς οι προηγούμενες προβλέψεις είχαν λάβει ως υπόθεση χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται υψηλότερα κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει καθοριστικά για τη διαμόρφωση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα του 13% στο σύνολο της χρήσης από 10,4% το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις