Στην πιο αδύναμη αγορά κατοικίας μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών μετατρέπεται η Βιέννη, με την αυστριακή πρωτεύουσα να καταγράφει διψήφια πτώση στην κατάταξη της λίστας Bloomberg City Tracker, κινούμενη χαμηλότερα ακόμα και τη σκληρά πληγείσα Στοκχόλμη.

Αγορά κατοικίας: Για απρόβλεπτες διορθώσεις τιμών προειδοποιεί το ΔΝΤ

Συγκεκριμένα, η Βιέννη υποχωρεί κατά 12,2% από τα υψηλά που είχε αγγίξει πριν έναν χρόνο, με την Στοκχόλμη να υποχωρεί κατά 6,4%. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Ζυρίχη.

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου μια ζωντανή αγορά ενοικίασης προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην ιδιοκτησία, οι αυστηρότεροι κανόνες για τα ενυπόθηκα δάνεια επιδεινώνουν την ύφεση, συμπαρασύροντας τις τιμές προσφοράς τον Μάιο σε μέσο όρο 7.084 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο – και αναμένονται περαιτέρω μειώσεις.

Αποκλίνουσες πορείες

Οι αγορές κατοικίας ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων πλήττει σκληρά ορισμένες περιοχές, ενώ η έλλειψη προσφοράς στηρίζει άλλες.

Η πανδημία της Covid-19 έχει επίσης επηρεάσει τις τιμές των κατοικιών, καθώς τα lockdowns ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα σπίτια. Επίσης, ορισμένες κυβερνήσεις εφάρμοσαν κίνητρα αγοράς για να στηρίξουν τις οικονομίες.

Αναταραχή

Οι αγορές κατοικιών της Ευρώπης έχουν περιέλθει σε αναταραχή από το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα ενυπόθηκα δάνεια ακριβώς τη στιγμή που η συμπίεση του κόστους ζωής πλήττει τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους δανεισμού ήταν άνισος.

Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του City Tracker είναι ότι οι περιοχές που ταρακουνήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την τρέχουσα ύφεση, ενώ οι πόλεις που ανέκαμψαν χάρη σε μια δεκαετία φθηνού χρέους υποφέρουν περισσότερο.

Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τον πληθωρισμό να μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, περισσότερες βιεννέζικες οικογένειες μένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αντί να αγοράζουν, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο s Real Immobilienvermittlung GmbH.

Παρά την πρόσφατη πτώση, οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες μετά από μια μακρά σειρά κερδών. Οι χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 τροφοδότησαν περαιτέρω τη ζήτηση για κατοικίες.

Αλλά οι πιστωτικές αγορές έχουν από τότε σφίξει, και ο όγκος των νέων ενυπόθηκων δανείων που εκδόθηκαν σε αυστριακά νοικοκυριά μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η εικόνα στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις

Όπως και στην περίπτωση της Βιέννης, η κλίση των Σουηδών προς τα βραχυπρόθεσμα δάνεια κατέστησε την εγχώρια αγορά κατοικίας ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο των επιτοκίων, συμπαρασύροντας τις τιμές στη Στοκχόλμη. Όμως, με τα ενοίκια να είναι εξαιρετικά δυσεύρετα στη σουηδική πρωτεύουσα, η πτώση επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες.

Στην Ιρλανδία, τα τελευταία στοιχεία για το Δουβλίνο δείχνουν ότι η άλλοτε καυτή αγορά ψύχεται, με μείωση τον Μάρτιο κατά 2,4%. Η ιρλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων ανακούφισης των ενυπόθηκων δανείων για να βοηθήσει τους καταναλωτές που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Στη Γερμανία, παρά την έλλειψη κατοικιών οι τιμές στο Βερολίνο έχουν επίσης υποχωρήσει, μειούμενες κατά 1% τον Απρίλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι σταθερά για δύο ή πέντε χρόνια, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Βρετανοί θα αναγκαστούν να τα αναχρηματοδοτήσουν φέτος, γεγονός που βάζει τέλος στις ετήσιες αυξήσεις στο Λονδίνο.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Μιλάνο και η Μαδρίτη – αγορές που επλήγησαν σκληρά από το τελευταίο κραχ – εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ακόμη και αν οι τιμές είναι μειωμένες σε πραγματικούς όρους μετά από μια περίοδο ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Οι τιμές στη Ζυρίχη έχουν επίσης αυξηθεί.

Στην Ισπανία, η μετατόπιση της αγοράς αναμένεται να αρχίσει να πλήττει την προσφορά, καθώς οι κατασκευαστές παλεύουν με το υψηλότερο κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή