Για «απρόβλεπτες» διορθώσεις τιμών στα ακίνητα οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η ίδρυση ενός νέου ταμείου πιστωτικής διευκόλυνσης χωρών με χαμηλά εισοδήματα

Το ταμείο επισημαίνει πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διόρθωση των τιμών προς τα κάτω σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, αλλά προσθέτει ότι αυτή η πτώση θα μπορούσε να επιταχυνθεί υπό την πίεση της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

«Απρόβλεπτες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων θα μπορούσαν να συμβούν ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρύτερη οικονομική δυσπραγία. Μια διόρθωση της αγοράς κατοικίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Δανία, καθώς και στη Σουηδία όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο από 6% το 2022», αναφέρεται.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως «η πτώση των τιμών των κατοικιών θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν οι αγορές επαναπροσδιορίσουν τον πληθωριστικό κίνδυνο και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνουν πιο σφιχτές από το αναμενόμενο. [Σε αυτή την περίπτωση] οι μειώσεις των τιμών θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις οικογενειακές περιουσίες και στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Οι δόσεις στεγαστικών δανείων επίσης αυξάνονται όσο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν ακόμη και να φτάσουν σε σημείο που να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με ό, τι αρνητικές επιπτώσεις.

«Εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις τιμές των κατοικιών με τα θεμελιώδη δεδομένα, υποδηλώνουν «φουσκωμένες» κατά 15%-20% αξίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να συνεχίζουν και τα πραγματικά εισοδήματα να μειώνονται από τον πληθωρισμό, οι τιμές των πέφτουν τελευταία σε πολλές αγορές», αναφέρει το Ταμείο.

Χαμηλά 11 ετών για τα εμπορικά ακίνητα

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές συναλλαγές εμπορικών ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της MSCI, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, η τραπεζική αναταραχή και οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη έκαναν τους επενδυτές πιο προσεκτικούς.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν συμφωνίες αξίας 36,5 δισ. ευρώ το τρίμηνο, μειωμένες κατά 62% από πέρυσι, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων καθιστά δύσκολη τη συμφωνία μεταξύ αγοραστών και πωλητών για την πραγματική τιμή των ακινήτων.

«Ρωγμές» αλλά όχι «καταρρεύσεις»

Η πτώση της αξίας των εμπορικών ακινήτων και η ανησυχία στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Credit Suisse έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι οι επενδυτές ακινήτων ή οι δανειστές μπορεί να αποτελέσουν την επόμενη πηγή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας.

Επίσης, ο αριθμός των γραφείων που πωλήθηκαν – ο μεγαλύτερος τομέας ακινήτων της Ευρώπης – μειώθηκε στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο, ενώ ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε στο χαμηλό 13 ετών των 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (11,94 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή