Τεράστια πτώση σημείωσαν τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, μειωμένα στα 27,3 δισ. δολάρια ή 35,5% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο των δυτικών περιορισμών στη Μόσχα. Τα αντίστοιχα έσοδα για το πρώτο τετράμηνο του 2022 ήταν 76,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Graphicnews.

Σαρωτικές κυρώσεις και μποϊκοτάζ έπληξαν το εμπόριο ενέργειας από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Ένας συνασπισμός χωρών υπό την ηγεσία της G7 έχει επιβάλει ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Ρωσία: Γιατί οι δυτικές κυρώσεις κάνουν τα στραβά μάτια στην εταιρεία Nukem

Πουλάει μεν, σε χαμηλές τιμές δε

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel, η Ρωσία φαίνεται να έχει προβλήματα να βρει πρόθυμους αγοραστές για το πετρέλαιο της. Οι αγορές από την Κίνα και την Ινδία ναι μεν έχουν αυξηθεί από 21 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε 68 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, αλλά τα δύο έθνη απαιτούν τεράστιες εκπτώσεις για τις αγορές τους από τη Ρωσία.

«Τα μη ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, με πιθανότητα μικρού πλεονάσματος μέχρι το τέλος του έτους, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα ενεργειακά έσοδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov σε δημόσια τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη, όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού Urals διαπραγματεύεται επί του παρόντος με έκπτωση περίπου 18 δολάρια ανά βαρέλι σε σύγκριση με το αργό πετρέλαιο Brent. Ενώ η μείωση των τιμών έπληξε τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «σταθερή» την κατάσταση της αγοράς ενέργειας της χώρας.

Το 2021

Το 2021 η Ρωσία προέβη σε εξαγωγές 156,4 τόνων αργού πετρελαίου με τα μηνιαία της έσοδα να ανέρχονται στα 19,6 δισ. δολάρια. Από αυτούς τους όγκους το μεγαλύτερο ποσοστό(85,8 τόνοι) το αγόρασαν οι χώρες της ΕΕ. Οι υπόλοιπες εξαγωγές μοιράστηκαν σχεδόν ισομερώς σε Κίνα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά.

Το 2022

Το 2022, έτος που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία εξήγαγε 191,2 τόνους αργού, μία μείωση κατά 68,8 τόνους συγκριτικά με το 2021. Αν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, τα έσοδα παρέμειναν σε επίπεδα κοντά στο 2021, με μέσο όρο μηνιαίως τα 19,2 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης σε Ινδία και Κίνα. Επιπλέον, μειώθηκαν οι εξαγωγές προς την ΕΕ κατά 13,9 τόνους , ενώ αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε στις εξαγωγές προς την Ινδία , οι οποίες εκτινάχθηκαν στους 32,9 από 2,6 τόνους. Επίσης, βλέπουμε και έναν διπλασιασμό στις εξαγωγές προς την Κίνα κατά το ίδιο έτος.

Το 2023

Μετά και την επιβολή κυρώσεων προς την Ρωσία, παρατηρούνται τα μηνιαία έσοδα εμφανώς μειωμένα συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα έτη. Από τα περίπου 19 δισ. δολάρια, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο έπεσαν μόλις στα 6,8 κατά μέσο όρο για κάθε μήνα του 2023.

Κάτι τέτοιο, δικαιολογείται από τις ελάχιστες εξαγωγές προς την ΕΕ (μόλις 6,2 τόνοι το πρώτο τετράμηνο). Την ίδια στιγμή, η Κίνα και η Ινδία αύξησαν ακόμα περισσότερο τις εισαγωγές τους από την Ρωσία , αλλά με γνώμονα την χαμηλή τιμή που αγοράζουν σε συνδυασμό με τις μηδαμινές εξαγωγές προς την Ευρώπη, τα έσοδα από το αργό πετρέλαιο της Ρωσίας έχουν συμπιεστεί, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας.

Μπορεί ο Πούτιν, να μην το δείχνει προς τα έξω, αλλά οι υπουργοί του έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, δείγμα του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα έσοδα της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή