Ήταν οδυνηρή για όλους η κοινωνική έκρηξη που προκάλεσε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν. Και για τους Γάλλους πολίτες αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο, που μπορεί μεν να βρίσκεται ακόμα στην αρχή της δεύτερης θητείας του, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να βγάλει ακόμα τέσσερα χρόνια με τη σχέση του με τη γαλλική κοινωνία να βρίσκεται στο σημερινό επίπεδο της απόλυτης ρήξης και της πλήρους ασυνεννοησίας.

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση την περασμένη Δευτέρα ο Μακρόν φάνηκε ότι επιθυμεί να αφήσει πίσω του τις τοξικότητες του πρόσφατου παρελθόντος και να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους πολίτες. Πρώτος στόχος του βέβαια είναι να ξανακερδίσει τη μεσαία τάξη. Απισχνασμένη και αποδυναμωμένη και στη Γαλλία όπως παντού, αλλά ακόμα καθοριστικά επιδραστική για την πολιτική και την κοινωνική ζωή και πορεία της χώρας.

«Γλείφτης του Πούτιν» ο Μακρόν κατά τον Μπόρις Τζόνσον

Η μεσαία τάξη ήταν άλλωστε η πλέον οργισμένη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτή είναι που θίχτηκε περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος παρέκαμψε το Κοινοβούλιο για να «περάσει» με διάταγμα τα επίμαχα μέτρα, με πρώτο την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Η ελίτ του χρήματος, του πνεύματος και της τέχνης αδιαφορεί για τη σύνταξη, αφού συνήθως εργάζεται αβίαστα και δημιουργεί μέχρι τέλους του βίου. Και οι ακραία απορριπτικοί της καθεστηκυίας τάξεως δεν περίμεναν ασφαλώς να καταφύγει ο Μακρόν στο άρθρο 49&3 του Συντάγματος για να του καταλογίσουν αυταρχισμό και αλαζονεία.

«Καύσιμη ύλη»

Απαιτείται καύσιμη ύλη όμως για να αναθερμάνει ένας ηγέτης τις σχέσεις του με το λαό. Εν προκειμένω ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει να ρίξει στη φωτιά για τον σκοπό αυτό 2 δισ. ευρώ. Κυρίως για να τονώσει την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης και να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη στους χαμηλόμισθους. Έχει εξάλλου από το 2017 που πρωτοεκλέχθηκε τη φήμη ότι είναι ο «πρόεδρος των πλουσίων». Τα Κίτρινα Γιλέκα του «κόλλησαν» αυτό το παρατσούκλι.

«Επιθυμία μας είναι να δώσουμε μια νέα ώθηση στα μεσαία στρώματα. Δηλαδή στους Γάλλους, άνδρες και γυναίκες, που εργάζονται σκληρά. Αυτούς που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και που σήμερα, επειδή το κόστος ζωής έχει ανέβει, επειδή η δυναμική των μισθών δεν είναι πάντα αρκετή, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα έως το τέλος του μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τις Γαλλίδες και τους Γάλλους πετυχαίνοντας γι’ αυτούς φορολογικές περικοπές 2 δισ. ευρώ», εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος.

Αχάριστοι ευεργετηθέντες;

Πού θα βρει όμως τα 2 δισεκατομμύρια που έταξε ο Μακρόν; Και με ποιον τρόπο θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης; «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που καθιστούν δυνατή την προσέγγιση των μεσαίων στρωμάτων», είπε από τηλεοράσεως ο πρόεδρος. Ήταν υπαινικτικός βέβαια και ασαφής διότι τα μέτρα για τα οποία μίλησε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης. Αλλά «δίχως να το απορρίψει ρητώς, είναι σαφές ότι οι ελαφρύνσεις που σχεδιάζει δεν θα περνούν απαραίτητα από τη μείωση του φόρου εισοδήματος, όπως είχε κάνει το 2019 μετά την κρίση των Κίτρινων Γιλέκων», γράφει η «Les Echos».

«Δεν θέλω να αποκλείσω τίποτα. Δεν θέλω να κλείσω καμία πόρτα, γιατί υπάρχουν έξυπνα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις επιβαρύνσεις που πληρώνετε, τις εισφορές που πληρώνετε όταν είστε μισθωτοί», είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν να εργαστεί με τους επιτελείς της για να βρει τις καλύτερες λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

«Τα τελευταία έξι χρόνια της προεδρίας Μακρόν οι κυβερνήσεις που κατά καιρούς διόρισε έλαβαν αρκετά φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των περίφημων μεσαίων στρωμάτων», γράφει η οικονομική εφημερίδα. Και αναφέρει εκτός από τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 4 δισ. ευρώ το 2019, την κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 ή την πιο πρόσφατη (το 2022) κατάργηση του τέλους που πλήρωναν οι Γάλλοι για τη δημόσια τηλεόραση.

Μέτρα με αντίκρισμα

«Επί Μακρόν ελήφθησαν πολλά δαπανηρά μέτρα, που όμως απέφεραν πολύ λίγη ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του προέδρου» τονίζει η «Les Echos». Αλλά σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για τη γαλλική εφημερίδα φάνηκε ότι μόνο το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έγιναν αισθητές οι μειώσεις φόρων από το 2017.

Αυτήν ακριβώς την αίσθηση που έχουν οι Γάλλοι του «μεσαίου χώρου» ότι παρά τα μέτρα δεν βελτιώνονται τα οικονομικά τους, θέλει να αλλάξει ο Μακρόν. Γι’ αυτό και φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση Μπορν να δράσει διαφορετικά τη φορά αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Les Echos» , θα ήθελε πάνω απ’ όλα να αρθούν όλα τα οικονομικά εμπόδια που αποθαρρύνουν την κινητικότητα των εργαζομένων για όσους κερδίζουν μισθούς από μιάμιση έως δυόμιση φορές το βασικό μισθό.

Την 1η Μαΐου αναπροσαρμόστηκε κατά 2,22% ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία και έφθασε στα 1.747,20 ευρώ μικτά ή 1.383,08 ευρώ καθαρά. Στόχος του Μακρόν είναι δηλαδή όσοι κερδίζουν περίπου από 2.000 έως 3.500 ευρώ καθαρά το μήνα να διευκολύνονται ώστε να αλλάζουν εργοδότη και να πετυχαίνουν έτσι καλύτερες αμοιβές. Διότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση που καταλήγει στην τσέπη του εργαζομένου είναι πολύ μικρή αν συνυπολογιστεί η μείωση του «μπόνους δραστηριότητας» που ο αυξημένος μισθός στη νέα δουλειά επιφέρει. Ή σε άλλες περιπτώσεις αν συνυπολογιστεί η αύξηση των κοινωνικών εισφορών και των κρατήσεων, που επίσης συνεπάγεται η μετακίνηση σε άλλο εργοδότη με υψηλότερς αποδοχές.

«Στόχος είναι τώρα να εξομαλυνθούν οι απώλειες που συνδέονται με το μπόνους δραστηριότητας ή τις κρατήσεις και τις κοινωνικές εισφορές και λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασιακή κινητικότητα», γράφει η εφημερίδα.

Οι κληρονόμοι μπορούν να περιμένουν

Στην εξίσωση της νέας μείωσης των φόρων μπαίνει όμως ως μείζων παράγων και ο Πιερ Μοσκοβισί. Σε νέο ρόλο πλέον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ) την περίοδο 2012-2014 και μετέπειτα επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ (2014-2019) έχει μετατραπεί σε Κέρβερο των δημοσίων ταμείων της χώρας του.

Ως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας συγκεκριμένα, ο Μοσκοβισί έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι «οι χειρονομίες για την στήριξη της μεσαίας τάξης πρέπει να περιορίζονται, οι διαρκείς μειώσεις των φορολογικών εσόδων του κράτους πρέπει δηλαδή να τερματίζονται, την στιγμή που τα ταμεία είναι άδεια».

Δίνει έτσι το πρώην μεγαλοστέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος την ευκαιρία στον «πρόεδρο των πλουσίων» Εμανουέλ Μακρόν να κάνει μια φιλολαϊκή πιρουέτα και να διαβεβαιώσει ότι «έχει τα οικονομικά μέσα για να ασκήσει την πολιτική του».

«Το δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει έως το 2027 προβλέπει μείωση κατά 2 δισ. ευρώ των φόρων που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Ζήτησα από την κυβέρνηση να μου υποβάλει προτάσεις έτσι ώστε τα 2 αυτά δισεκατομμύρια των φοροελαφρύνσεων να επικεντρωθούν στις μεσαίες τάξεις», τονίζει ο Μακρόν.

Πού θα βρεθούν εν τέλει τα λεφτά; «Θα βρεθούν πιθανότατα με την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του σχεδίου για δραστικές μειώσεις στο φόρο κληρονομιάς, που είχε υποσχεθεί ο Μακρόν», εκτιμά η «Les Echos».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση