Θεαματικά είναι τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το Παρίσι στην προσπάθειά του να αποσπάσει από το Λονδίνο τα σκήπτρα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Brexit: Το Παρίσι παίρνει τα τραπεζικά ηνία από το Λονδίνο

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επτά χρόνια μετά το Brexit, που πυροδότησε μια σφοδρή μάχη μεταξύ ευρωπαϊκών μητροπόλεων για να προσελκύσουν τα υποκαταστήματα τραπεζών προς εξυπηρέτηση των πελατών τους εντός ΕΕ, το Παρίσι αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τις θέσεις εργασίας: Ολοένα και περισσότεροι φιλόδοξοι νέοι θεωρούν ότι μπορούν να χτίσουν μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα στο Παρίσι, ενώ πολλά έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι οι μπρασερί, τα διεθνή σχολεία και η δυνατότητα διαμονής κοντά στα κεντρικά τους γραφεία στο κέντρο της πόλης κάνουν τη γαλλική πρωτεύουσα πιο θελκτική.

Δυναμική…

Η δυναμική του Παρισιού φαίνεται και από τα σχεδόν 1.600 άτομα προσωπικό που έχουν μεταφέρει στην πόλη οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, όπως οι Goldman, JPMorgan, Citi, Morgan Stanley και Bank of America.

Σύμφωνα με τους FT, οι τράπεζες επέλεξαν το Παρίσι ως τον κύριο εμπορικό κόμβο της ΕΕ δελεασμένες από έναν συνδυασμό φιλικών προς τις επιχειρήσεις προσφορών και φορολογικών ελαφρύνσεων όταν εξελέγη ο Μακρόν το 2017, γρήγορες σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Λονδίνο και τον τρόπο ζωής μιας μεγάλης πρωτεύουσας που δεν μπορούσαν να προσφέρουν πόλεις όπως η Φρανκφούρτη.

Αν και η έξοδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο προς την ΕΕ μετά το Brexit δεν άγγιξε τα μεγέθη που πολλοί προέβλεπαν, περίπου 7.000 στελέχη τραπεζών έχουν απομακρυνθεί από την βρετανική πρωτεύουσα, με το Παρίσι να προσελκύει συνολικά περίπου 2.800 εξ αυτών – ακολουθούν η Φρανκφούρτη με 1.800 και το Δουβλίνο με 1.200.

Παράλληλα, το Παρίσι διεκδικεί να μετατραπεί στη βάση για μια νέα αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες 450 θέσεις εργασίας.

Η συρροή τραπεζών στη γαλλική πρωτεύουσα στρέφει το ενδιαφέρον των στελεχών τους στα πανεπιστήμια του Παρισιού, για εξεύρεση και προσέλκυση νέων ταλέντων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Morgan Stanley, που επέλεξε το Παρίσι για ένα ερευνητικό κέντρο που θα υποστηρίξει την ομάδα συναλλαγών της – με στόχο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε αυτό να φτάσει φέτος τους 100.

…και προκλήσεις

Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Παρίσι είναι ακόμα πολλές – και έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να δύσει το «άστρο» του Λονδίνου προς όφελος του Παρισιού.

Η βρετανική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε μια μόνιμη μονομαχία με τη Νέα Υόρκη για να είναι το κορυφαίο παγκοσμίως χρηματοοικονομικό κέντρο, εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερες από 430.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το TheCityUK. Στο Παρίσι, ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται σε 340.000. Το Λονδίνο παραμένει κυρίαρχο σε τομείς όπως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές και ο δανεισμός μεγάλων εταιρειών, που μοιάζουν να μην έχουν επηρεαστεί από το Brexit. Άλλωστε πολλές τράπεζες διστάζουν να μετακινήσουν υπηρεσίες τους σε άλλες περιοχές, λόγω του κόστους. Προτιμούν οι υπηρεσίες τους να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα κέντρο – και αυτό είναι το Λονδίνο.

Άλλωστε, τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη Γαλλία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την καθιέρωση του Παρισιού ως χρηματοοικονομικού κόμβου. Όπως σημειώνουν οι FT, αν και ο Μακρόν επέδειξε τα φιλοεπιχειρηματικά του διαπιστευτήρια ήδη από το πρώτο έτος της θητείας του, διευκολύνοντας την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων, η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι μεταρρυθμίσεις του θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2027 – μια πηγή δυνιτικής αστάθειας.

Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες είναι απασχολημένες με πιο άμεσα προβλήματα, όπως η εξεύρεση χώρου για να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους εντός της πυκνοδομημένης και πυκνοκατοικημένης γαλλικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας