Θεαματικά είναι τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το Παρίσι στην προσπάθειά του να αποσπάσει από το Λονδίνο τα σκήπτρα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Brexit: Το Παρίσι παίρνει τα τραπεζικά ηνία από το Λονδίνο
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επτά χρόνια μετά το Brexit, που πυροδότησε μια σφοδρή μάχη μεταξύ ευρωπαϊκών μητροπόλεων για να προσελκύσουν τα υποκαταστήματα τραπεζών προς εξυπηρέτηση των πελατών τους εντός ΕΕ, το Παρίσι αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τις θέσεις εργασίας: Ολοένα και περισσότεροι φιλόδοξοι νέοι θεωρούν ότι μπορούν να χτίσουν μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα στο Παρίσι, ενώ πολλά έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι οι μπρασερί, τα διεθνή σχολεία και η δυνατότητα διαμονής κοντά στα κεντρικά τους γραφεία στο κέντρο της πόλης κάνουν τη γαλλική πρωτεύουσα πιο θελκτική.
Δυναμική…
Η δυναμική του Παρισιού φαίνεται και από τα σχεδόν 1.600 άτομα προσωπικό που έχουν μεταφέρει στην πόλη οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, όπως οι Goldman, JPMorgan, Citi, Morgan Stanley και Bank of America.
Σύμφωνα με τους FT, οι τράπεζες επέλεξαν το Παρίσι ως τον κύριο εμπορικό κόμβο της ΕΕ δελεασμένες από έναν συνδυασμό φιλικών προς τις επιχειρήσεις προσφορών και φορολογικών ελαφρύνσεων όταν εξελέγη ο Μακρόν το 2017, γρήγορες σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Λονδίνο και τον τρόπο ζωής μιας μεγάλης πρωτεύουσας που δεν μπορούσαν να προσφέρουν πόλεις όπως η Φρανκφούρτη.
Αν και η έξοδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο προς την ΕΕ μετά το Brexit δεν άγγιξε τα μεγέθη που πολλοί προέβλεπαν, περίπου 7.000 στελέχη τραπεζών έχουν απομακρυνθεί από την βρετανική πρωτεύουσα, με το Παρίσι να προσελκύει συνολικά περίπου 2.800 εξ αυτών – ακολουθούν η Φρανκφούρτη με 1.800 και το Δουβλίνο με 1.200.
Παράλληλα, το Παρίσι διεκδικεί να μετατραπεί στη βάση για μια νέα αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες 450 θέσεις εργασίας.
Η συρροή τραπεζών στη γαλλική πρωτεύουσα στρέφει το ενδιαφέρον των στελεχών τους στα πανεπιστήμια του Παρισιού, για εξεύρεση και προσέλκυση νέων ταλέντων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Morgan Stanley, που επέλεξε το Παρίσι για ένα ερευνητικό κέντρο που θα υποστηρίξει την ομάδα συναλλαγών της – με στόχο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε αυτό να φτάσει φέτος τους 100.
…και προκλήσεις
Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Παρίσι είναι ακόμα πολλές – και έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να δύσει το «άστρο» του Λονδίνου προς όφελος του Παρισιού.
Η βρετανική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε μια μόνιμη μονομαχία με τη Νέα Υόρκη για να είναι το κορυφαίο παγκοσμίως χρηματοοικονομικό κέντρο, εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερες από 430.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το TheCityUK. Στο Παρίσι, ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται σε 340.000. Το Λονδίνο παραμένει κυρίαρχο σε τομείς όπως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές και ο δανεισμός μεγάλων εταιρειών, που μοιάζουν να μην έχουν επηρεαστεί από το Brexit. Άλλωστε πολλές τράπεζες διστάζουν να μετακινήσουν υπηρεσίες τους σε άλλες περιοχές, λόγω του κόστους. Προτιμούν οι υπηρεσίες τους να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα κέντρο – και αυτό είναι το Λονδίνο.
Άλλωστε, τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη Γαλλία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την καθιέρωση του Παρισιού ως χρηματοοικονομικού κόμβου. Όπως σημειώνουν οι FT, αν και ο Μακρόν επέδειξε τα φιλοεπιχειρηματικά του διαπιστευτήρια ήδη από το πρώτο έτος της θητείας του, διευκολύνοντας την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων, η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι μεταρρυθμίσεις του θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2027 – μια πηγή δυνιτικής αστάθειας.
Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες είναι απασχολημένες με πιο άμεσα προβλήματα, όπως η εξεύρεση χώρου για να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους εντός της πυκνοδομημένης και πυκνοκατοικημένης γαλλικής πρωτεύουσας.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ