Οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι τόσο υψηλά για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, υποστήριξε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας σε μια νομισματική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε τράπεζες μεσαίου μεγέθους έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει την επικράτηση των χειρότερων σεναρίων.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα προβλήματα στη Silicon Valley Bank και σε άλλες θα μπορούσαν ακόμα να αντηχούν στην οικονομία.

Οικονομολόγοι προς Πάουελ: Δώσε ξεκάθαρο στίγμα και άσε τα ήξεις αφήξεις

«Τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βοήθησαν να ηρεμήσουν οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα. Οι εξελίξεις εκεί, από την άλλη πλευρά, συμβάλλουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», είπε στο πλαίσιο μιας επιτροπής για τη νομισματική πολιτική.

Κεντρικές τράπεζες: Γιατί οι προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό ήταν τόσο λανθασμένες;

«Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο πολιτικής μας μπορεί να μην χρειάζεται να αυξηθεί τόσο πολύ όσο θα έπρεπε υπό άλλες συνθήκες,  για να επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε. «Φυσικά, η έκταση αυτού είναι εξαιρετικά αβέβαιη».

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed

Η άποψη του Πάουελ, έρχεται την ώρα που οι αγορές περιμένουν από τη Fed στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο να κάνει ένα διάλειμμα στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν σταθείς καθώς οι αξιωματούχοι της Fed σταθμίζουν τον αντίκτυπο που είχε και θα έχει η πολιτική που ακολουθούν στον πληθωρισμό.

Συνολικά, ο Πάουελ είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.

«Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτήν τη στιγμή υψηλό πληθωρισμό, για πρώτη φορά στη ζωή τους. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι πραγματικά δεν τους αρέσει», υπογράμμισε.

«Πιστεύουμε ότι η αποτυχία μείωσης του πληθωρισμού όχι μόνο θα παρέτεινε τον πόνο, αλλά θα αύξανε τελικά το κοινωνικό κόστος της επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά σε οικογένειες και επιχειρήσεις, και στοχεύουμε να το αποφύγουμε παραμένοντας σταθεροί στην επιδίωξη των στόχων μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή