Ένα γκρίζο πέπλο φαίνεται να καλύπτει τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μετά από ένα χρόνο συναίνεσης στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων οι αξιωματούχοι της Federal Reserve όχι μόνο εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται σχετικά με την παύση στον 14μηνο κύκλο σύσφιγξης, αλλά μόλις τώρα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν αν θα διαμορφώσουν την απόφαση αυτή ως μια εκτεταμένη διακοπή της επιθετικής σειράς αυξήσεων των επιτοκίων ή ως μια απλή «παράκαμψη» για να δώσουν στην οικονομία κάποια ανάσα, με περισσότερες αυξήσεις του κόστους δανεισμού να έρχονται σύντομα, αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί.

Ο προβληματισμός των κεντρικών τραπεζιτών

Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι διαφορετικές δηλώσεις των υπεύθυνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής. Ορισμένοι ζητούν την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων, άλλοι παραμένουν γεράκια και στη μέση ο διοικητή της Fed και υποψήφιος αντιπροέδρος, Φίλιπ Τζέφερσον, επικαλείται κινδύνους και από τις δύο πλευρές χωρίς να παίρνει σαφή θέση.

Κεντρικές τράπεζες: Γιατί οι προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό ήταν τόσο λανθασμένες;

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, αποτύπωσε το κλίμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι ενώ «τείνει»  στη θέση της διατήρησης των επιτοκίων τον Ιούνιο , ωστόσο  αυτή η απόφαση δεν θα έλεγε πολλά για το μέλλον.

«Θα έλεγα ότι θα μπορούσα να στηρίξω μια παύση, αλλά μια παύση θα μπορούσε να είναι μια «παράκαμψη» ή θα μπορούσε να είναι μια συγκράτηση» είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο. Θα πρέπει απλώς να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να αποκτήσουμε μια αίσθηση του τι είναι πραγματικό σήμα και τι θόρυβος, και αυτό θα είναι κάτι που θα συμβαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα».

Η παύση δεν απασχολεί μόνο την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Πρόσφατες ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, που μετέφερε το κλίμα της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών μελών της G7, που συναντήθηκαν στη Νιιγκάτα, της Ιαπωνίας.«Οι συμμετέχοντες φάνηκε να μοιράζονται την άποψη ότι η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως στις οικονομίες και στον πληθωρισμό τους και θα μπορούσε να αρχίσει να αποτυπώνεται περισσότερο στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνς κεντρικός τραπεζίτης στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση.«Πολλοί είπαν ότι ήθελαν να καθοδηγήσουν τη νομισματική πολιτική, έχοντας αυτή την εκτίμηση κατά νου», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Wall Street, οι μικρές επιχειρήσεις και οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών θα αισθανθούν ανακούφιση αν η Fed  επιλέξει να μην αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της πολιτικής της τον επόμενο μήνα, όπως αναμένουν πολλοί traders και αναλυτές.

Μεταξύ της πιθανότητας η Fed να προβεί σε αύξηση του επιτοκίου στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου και της αβεβαιότητας γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να περιγράψουν την απόφαση να μην το κάνουν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για σαφήνεια σύντομα από μια κεντρική τράπεζα της οποίας οι αξιωματούχοι αρχίζουν να αποκλίνουν ως προς το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια.

Ίσως η σημερινή ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα μπορούσε να ρίξει λίγο φως, καθώς ο πρόεδρος μιλάει στο πάνελ νομισματικής πολιτικής στ συνέδριο έρευνας του προσωπικού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο ο ακόμη και ο Πάουελ φαίνεται να έχει κάποιους περιορισμούς. Η συζήτηση για το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης, αν και το απεύχεται, γνωρίζει ότι σε μια πραγματική χρεοκοπία των ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί, όσο και αν δημόσια το έχει αρνηθεί, να λάβει μια σειρά από έκτακτα μέτρα.

«Απογοητευτική ασυνέπεια»

Η αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας που αποφάσισε η Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν η δέκατη στη σειρά από τον Μάρτιο του 2022 και οδήγησε το επιτόκιο  στο εύρος 5,00%-5,25%, το επίπεδο που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν σημειώσει ως το πιθανό σημείο στάσης για τις αυξήσεις.

Η ανακοίνωση της Fed σχετικά με την απόφαση άνοιξε την πόρτα για μια παύση, αν και ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να το πούμε αυτό με σιγουριά τώρα … Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα» προτού αποφασίσουμε αν η πόρτα έκλεισε για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την απασχόληση και τον τραπεζικό κλάδο δεν βοηθάνε να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Η αύξηση των θέσεων εργασίας φαίνεται να επιβραδύνεται αλλά παραμένει ισχυρή- ο πληθωρισμός φαίνεται να επιβραδύνεται αλλά παραμένει υψηλός- η συνολική ζήτηση, η τραπεζική πίστωση και η οικονομία φαίνεται να επιβραδύνονται αλλά επίσης αντέχουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Το αποτέλεσμα είναι «μια απογοητευτική ασυνέπεια» με ορισμένα από τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την τελευταία συνεδρίαση, εξηγεί στο Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος της SGH Macro Advisors στις ΗΠΑ, Τιμ Ντούι, καθώς τα περιστέρια της Fed διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάγκς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, τα γεράκια να σημειώνουν τους κινδύνους από τη σύσφιγξη της πίστωσης και ορισμένα στελέχη να πατάνε σε δύο βάρκες.

«Ήρθε η ώρα να μην πατάνε σε δύο βάρκες», είπε χαρακτηριστικά «και είτε να συμφωνήσουμε ότι η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί πλήρως στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων ένα βασικό επιχείρημα για την παύση – είτε «να επιμείνουμε στη θέση των γερακιών, περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να ανατραπούν και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μέχρι τότε.» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή