Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο πατριάρχης της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας, Srichand Hinduja. Γεννημένος στην Ινδία, ο Hinduja μετατράπηκε στον δισεκατομμυριούχο ηγέτη μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας, έχοντας στην κατοχή του εταιρείες στη γιγαντιαία ασιατική χώρα που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της τραπεζικής, των χημικών, του λογισμικού και των εμπορικών οχημάτων.

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν το περιοδικό Forbes σχεδίαζε ένα άρθρο για την οικογένεια Hinduja, ο εκδότης του έλαβε μια κλήση από τον Sir Edward Heath, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, που τους ζήτησε να μην το δημοσιεύσουν. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες για την επιρροή και τις διασυνδέσεις του Srichand Hinduja. Ο θάνατος του μεγαλύτερου από τους τέσσερις αδελφούς, στις 17 Μαΐου 2023, άφησε την οικογένεια χωρίς έναν από τους βασικούς πυλώνες που κατέστησαν δυνατή μια τέτοια επιρροή, σύμφωνα με το Μoneycontrol.

Βρετανία: Πέθανε ο πατριάρχης της πλουσιότερης οικογένειας της χώρας

Εθελοντικές δράσεις

Τα αδέρφια Hinduja είναι χορτοφάγοι, δεν καπνίζουν, αλλά ο Srichand το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Ήταν διάσημος για την αποφυγή του τσαγιού, του καφέ, ακόμα και του χυμού φρούτων. Η τραγική απώλεια του μοναχογιού του σε νεαρή ηλικία, αύξησε τη συμπάθεια, τον σεβασμό και την ευλάβεια, που διέθετε από τα μικρότερα αδέρφια του. Στο ημερολόγιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Hinduja Diwali bash έχει αποκτήσει τη δική του ζωή. Και παρόλο που ο Srichand δεν ήταν πλέον στη δημοσιότητα λόγω της κακής υγείας του, ο θάνατός του θα αφαιρέσει κάποιο πάθος και χρώμα στους εορτασμούς του Diwali στο Carlton House Terrace.

«Ο Hinduja ήταν ένα εξαιρετικό άτομο και έδωσε οικονομική και ηθική υποστήριξη σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις. Ήταν ο πυλώνας που κράτησε την οικογένεια των Hinduja ενωμένη», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Virendra Sharma, ο οποίος γνωρίζει την οικογένεια εδώ και πολύ καιρό.

Επασχε από άνοια

Μόλις πέρυσι έγινε γνωστό ότι ο Srichand Hinduja έπασχε από σοβαρή άνοια Lewy Body. Πρόκειται για μια θανατηφόρα ασθένεια χωρίς θεραπεία. Σε μια τέτοια κατάσταση αυτό που απαιτεί ο ασθενής δεν είναι μια παραμονή στο νοσοκομείο, αλλά ένα ειδικό πακέτο παρηγορητικής φροντίδας σε ένα οικείο περιβάλλον. Αλλά η διαμάχη για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2015, είχε οδηγήσει και τις δύο φατρίες –τις κόρες του Srichand και τα μικρότερα αδέρφια του– να μην συμφωνήσουν για την ιατρική του φροντίδα.

«Προφανώς, ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί να τεθεί σε εφαρμογή μια οικονομική διευθέτηση για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του πακέτου φροντίδας. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά. Για αυτή την οικογένεια, θα μπορούσε να είναι  δουλειά λίγων ημερών. Ωστόσο, μου είπαν ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με τις οικονομικές ρυθμίσεις», σημείωσε ο δικαστής Χέιντεν σε μια απόφαση του Αυγούστου 2022.

Παραλίγο σε οίκο ευγηρίας

Κατά κάποιο τρόπο είναι τραγωδία το γεγονός ότι η οικογένεια που περηφανευόταν για την ενότητά της έφτασε σε ένα στάδιο όπου εσωτερικές διαμάχες έφεραν τον πλούσιο πατριάρχη στα πρόθυρα να εισαχθεί σε οίκο ευγηρίας. Αλλά σύμφωνα με την αληθινή παράδοση των Ινδούτζα, η οικογένεια προσπάθησε να κρατήσει τη διαμάχη κρυφή για όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρά τις πολλαπλές δικαστικές διαμάχες, σχεδόν κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι τα μικρότερα αδέρφια θα ήθελαν πάντα να προστατεύουν την τιμή και την ιδιωτική ζωή του άρρωστου μεγαλύτερου αδελφού τους.

Η απλότητα

Τα τέσσερα αδέρφια επέκτειναν τον όμιλο Hinduja σε περισσότερες από 35 χώρες, απασχολώντας χιλιάδες ανθρώπους σε πολλούς τομείς. Μία από αρετές του Srichand Hinduja ήταν η απλότητα και η βαθιά επιθυμία του να επιφέρει αλλαγές στην κοινωνία. Ο Virendra Sharma θυμάται ότι αρκετές από τις συνομιλίες του με τον Srichand Hinduja αφορούσαν κοινωνικά ζητήματα. «Μιλούσε πάντα με πάθος για την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας και τη σημασία της εκπαίδευσης στην κοινωνία. Θυμάμαι τόσες πολλές συζητήσεις που είχα μαζί του και το πάθος του ήταν μεταδοτικό», τόνισε ο Sharma.

Ένας εξέχων βουλευτής με καταγωγή από τη Νότια Ασία, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι πάντα υπήρχαν μουρμούρες για την αλήθεια της πραγματικής καθαρής αξίας της οικογένειας Hinduja, αλλά ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι οι αδελφοί Hinduja ήταν προσκολλημένοι στην παράδοση. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών η οικογένεια έχει φιλοξενήσει τραγουδιστές, αστρολόγους, πρωθυπουργούς και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο.

Στα δικαστήρια

Υπήρχε πάντα μια αίσθηση ανησυχίας, η οποία επίσης προερχόταν από τις πολυάριθμες μεταξύ της οικογένειας διαμάχες. Ο θάνατος του Srichand Hinduja σημαίνει ότι η υπόθεση στο δικαστήριο προστασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο θα περατωθεί τώρα μετά από ορισμένες διατυπώσεις. Ωστόσο, η εμπορική διαμάχη θα συνεχιζόταν εκτός εάν και τα δύο μέρη, οι κόρες του Srichand, Vinoo και Shanu, και τα τρία αδέρφια του, συμφωνήσουν σε μια διευθέτηση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ληφθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σαφώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ακόμη.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Srichand Hinduja εξιστόρησε τον ρατσισμό που θα αντιμετώπιζαν ο ίδιος και τα αδέρφια του στα γραφεία μετανάστευσης λόγω των ινδικών διαβατηρίων τους, αν δεν ήταν πλούσιοι. Είχε την πολυτέλεια να το κάνει αυτό καθισμένος αναπαυτικά σε ένα γραφείο στο κεντρικό Λονδίνο που παρείχε μια γενναιόδωρη θέα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Γουέστμινστερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News