Η Ιταλία δεν θα χάσει προς το παρόν την επενδυτική της βαθμίδα από τον οίκο Moody’s , αφού ο οίκος επέλεξε να μην εκδώσει νέα αξιολόγηση για μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η ανακοίνωση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή δεν πραγματοποιήθηκε, όπως είχε συμβεί ξανά τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Moody’s βαθμολογεί επί του παρόντος την Ιταλία με Baa1, μόλις μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία “σκουπίδι”, με αρνητικές προοπτικές. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο δημοσίευσης έκθεσης την Παρασκευή.

Επικίνδυνη περιοχή

Αν και η χώρα παραμένει σε επικίνδυνη περιοχή, είναι καλά νέα για τον δεξιό συνασπισμό του Μελόνι, αποφεύγοντας ένα τράνταγμα στη ρηγματωμένη συμμαχία που περιλαμβάνει το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ιταλία: Οι δημοτικές εκλογές δείχνουν Μελόνι

Εκτός του ότι διατηρεί την εθνική υπερηφάνεια ανέπαφη, αποτρέπει επίσης οποιαδήποτε ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις να χαρακτηριστεί μια χώρα ως “σκουπίδι” μπορεί να έχουν συνέπειες, όπως διαπίστωσε η Ελλάδα το 2010, όταν η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor’s σηματοδότησε μια νέα φάση στην κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης.

Η Moody’s έχει σαφώς πιο αρνητική άποψη για την Ιταλία σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της. Τόσο η S&P όσο και η Fitch Ratings, οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, επιβεβαίωσαν πρόσφατα τις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα (μία βαθμίδα υψηλότερη από την αντίστοιχη της Moody’s).

Τα προβλήματα

Η απουσία ανακοίνωσης δίνει χρόνο στη Μελόνι, αφού το πρώτο εξάμηνο της θητείας του συνασπισμού της κράτησε σταθερό το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας, με τα spreads των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας να βρίσκονται αρκετά κάτω από τα περσινά υψηλά επίπεδα των 250 μονάδων βάσης.

Την Ιταλία βοηθά επίσης το εργαλείο κατά της κρίσης που παρουσιάστηκε πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο προβλέπει την απεριόριστη αγορά ομολόγων σε περιόδους ανάγκης για να αποφευχθεί ο υπερβολικός κατακερματισμός μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, η ύπαρξή του βοήθησε να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη και ένας λόγος χρέους άνω του 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος παραμένουν μια διαρκής κατάρα για την Ιταλία. Αυτό το βάρος δανεισμού θα μειωθεί ελάχιστα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση Μελόνι αγωνίζεται επίσης να δαπανήσει δισεκατομμύρια σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή του αναπτυξιακού δυναμικού της Ιταλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση