Στα δικαστήρια αναμένεται να επιλυθεί η κληρονομική διαμάχη που διχάζει την οικογένεια Ανιέλι, τους ιδρυτές της εταιρείας αυτοκινήτων Fiat και αναμφισβήτητα την πιο γνωστή από τις επιχειρηματικές δυναστείες της Ιταλίας.

Η υπόθεση αφορά στην περιουσία του Τζιάνι Ανιέλι, του διάσημου αφεντικού της Fiat που ήταν σύμβολο της μεταπολεμικής οικονομικής άνθησης της Ιταλίας και πέθανε πριν από δύο δεκαετίες.

Αντίδικοι σε δικαστήριο του Τορίνου είναι η κόρη του Ανιέλι, Μαργκερίτα, η οποία κληρονόμησε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με τρία από τα οκτώ παιδιά της, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου της Τζον Έλκαν, προέδρου της Ferrari και της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis.

Γιουβέντους: Ο Αντρέα Ανιέλι φεύγει, ο Τζον Έλκαν έρχεται… αθόρυβα

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Μαργκερίτα, που επικαλείται το Reuters, η κόρη του Ανιέλι αγωνίζεται να ανατρέψει τις συμφωνίες που υπέγραψε μετά τον θάνατο του πατέρα της, προκειμένου να ωφελήσει τελικά τα πέντε παιδιά της από έναν δεύτερο γάμο.

Εάν το δικαστήριο του Τορίνο αποφασίσει υπέρ της, η 67χρονη σήμερα και μοναδικό εν ζωή τέκνο του Τζιάνι Ανιέλι, θα μπορούσε να διεκδικήσει το μισό της περιουσίας της εκλιπούσας μητέρας της και ένα μερίδιο στην οικογενειακή επιχείρηση Elkann.

«Οι συμφωνίες της Γενεύης»

Η διαμάχη έχει τις ρίζες της σε μια σειρά συμφωνιώνγνωστών ως «συμφωνίες της Γενεύης» τις οποίες η Μαργκερίτα, καλλιτέχνης και φιλάνθρωπος, υπέγραψε μετά τον θάνατο του πατέρα της και συμφώνησε όταν η Fiat βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το πρώτο σύμφωνο, έλαβε περιουσία, έργα τέχνης και άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία από την περιουσία του Τζιάνι και απαρνήθηκε κάθε μελλοντική επιρροή στην εταιρεία Dicembre (Δεκέμβριος), βασικό μέρος της ιδιοκτησιακής δομής της Exor, της οικογενειακής εκμετάλλευσης Agnelli.

Οι συμφωνίες αυτές εδραίωσαν τη θέση του Τζον Έλκαν ως εκλεκτού διαδόχου του Τζιάνι Ανιέλι και ουσιαστικά έθεσαν εκτός τη μητέρα του.

Ο Τζον Έλκαν, 47 ετών, ηγείται πλέον της Exor, η οποία κατέχει κομμάτια από γνωστές επιχειρήσεις και επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους.

Το δεύτερο σύμφωνο κάλυπτε τι θα συνέβαινε στην περιουσία της μητέρας της Μαργκερίτα, Μαρέλα η οποία πέθανε το 2019 σε ηλικία 91 ετών.

Η Μαρέλα μεταβίβασε το μερίδιό της στο Dicembre σε τρία από τα εγγόνια της, τον Τζον, τον αδερφό του Λάπο και την αδελφή του Τζινέβρα, από τον πρώτο γάμο της Μαργκερίτα με τον δημοσιογράφο Άλεν Έλκαν.

Η Μαργκερίτα θέλει την ακύρωση των συμφώνων για να μπορέσει να δώσει στα παιδιά της με τον δεύτερο σύζυγό της Σερζ Ντε Πάλεν, Γαλλο-Ρώσο πρώην στέλεχος της Fiat, μερίδιο από την περιουσία της γιαγιάς τους, λένε πηγές από το περιβάλλον της.

Η Μαργκερίτα υποστηρίζει επίσης ότι η αδήλωτη περιουσία που ανήκει στον πατέρα της ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατό του και ότι δικαιούται μερίδιο από αυτήν μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας.

Ελβετία και Ιταλία

Πρόκειαται την τελευταία από μια σειρά δικαστικών μαχών για την κληρονομιά, που εξαπλώθηκε μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι δικηγόροι της Μαργκερίτα στο Τορίνο υποστηρίζουν ότι τα «σύμφωνα της Γενεύης» πρέπει να κηρυχθούν άκυρα επειδή υπογράφηκαν με βάση ότι η κατοικία της Μαρέλα ήταν στην Ελβετία, κάτι που αμφισβητούν. Η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει τέτοια σύμφωνα κληρονομιάς.

Έγγραφα που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους της στο δικαστήριο του Τορίνο, τα οποία εξετάστηκαν από το Reuters και περιλαμβάνουν αναφορές ιδιωτικών ερευνητών, υποστηρίζουν ότι από το 2003 έως το 2019 η Μαρέλα δεν περνούσε ποτέ περισσότερους από τέσσερις μήνες το χρόνο στην Ελβετία και δεν θα έπρεπε να έχει πιστοποιηθεί ως κάτοικος Ελβετίας .

Πηγές κοντά στο στρατόπεδο Elkann υποστηρίζουν ότι τόσο οι ελβετικές όσο και οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν το καθεστώς της Μαρέλα Ανιέλι ως κατοίκου της Ελβετίας όταν πέθανε το 2019 και επίσης το 2004 όταν υπογράφηκε η συμφωνία κληρονομιάς.

Η πηγή από την πλευρά της Μαργκερίτα αμφισβητεί αυτήν την ερμηνεία.

Το μερίδιο στην οικογενειακή επιχείρηση

Μετά το θάνατο της Μαρέλα, ο Τζον Έλκαν κατέχει το 60% της Dicembre, ενώ ο αδελφός του Λάπο και η αδελφή Τζινέβρα κατέχουν από 20%. Η Dicembre βρίσκεται στην καρδιά ενός ιστού εταιρειών που καλύπτει τις τεράστιες επενδύσεις της οικογένειας.

Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μερίδιο 38%, στην Giovanni Agnelli BV, η οποία συγκεντρώνει περίπου 100 μετόχους που εκπροσωπούν περίπου 200 ζωντανούς απογόνους του αρχικού ιδρυτή της Fiat, Τζιοβάνι Ανιέλι.

Ο Giovanni Agnelli BV με τη σειρά του έχει μερίδιο ελέγχου 53% στην εισηγμένη Exor , η οποία κατέχει μερίδια σε Stellantis, Ferrari και Juventus.

Οι πηγές κοντά στους Elkanns υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει νομική έκβαση που να μπορεί να ανατρέψει τη μεταβίβαση των μετοχών της Dicembre στους Έλκανς.

Η ετυμηγορία αναμένεται στο Τορίνο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά μπορεί να μην είναι το τέλος μιας υπόθεσης που άφησε τη Μαργκερίτα αποξενωμένη από τα τρία πρώτα παιδιά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή