Εάν οι επενδυτές συμφώνησαν σε ένα πράγμα φέτος, είναι ότι το δολάριο θα πέσει. Για αυτό και η ανάκαμψη 2% τον τελευταίο μήνα προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στις αγορές, όπως αναφέρει το Reuters.

Foreign Policy: Γιατί η αγχωμένη Κίνα δεν μπορεί να νικήσει το δολάριο

Οι παράγοντες που το διατηρούν ισχυρό

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώνεται και η Federal Reserve ενδέχεται να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οπότε το δολάριο θα πρέπει κανονικά να βυθίζεται.

Οι αναλυτές αναφέρουν μια σειρά από παράγοντες που το διατηρούν ισχυρό.

Χρέος

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν στην επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά η απειλή μιας δυνητικά καταστροφικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ παραμένει, σε μια εποχή που πολλές τράπεζες φαίνονται αδύναμες.

Το δολάριο διατηρήθηκε κοντά σε ένα υψηλό επτά εβδομάδων την Πέμπτη, αφού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι συζήτησαν για την αποφυγή της χρεοκοπίας που θα ήταν καταστροφική για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Όταν οι αγορές αντιμετωπίζουν τέτοιες ανησυχίες, συχνά αγοράζουν λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα, χρυσός και δολάρια.

«Η πρόσφατη ισχύς του USD οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια εν όψει των «άγνωστων συνεπειών»», δήλωσε η Esther Reichelt, αναλυτής νομισμάτων στην Commerzbank.

Το παράδειγμα του 2011

Πίσω, στο 2011, όταν οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση για το χρέος, σε μια κόντρα μεταξύ της Βουλής των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης Ομπάμα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά και οι μετοχές κατρακύλησαν κατά 15%.  Παρόλα αυτά, και τότε, το δολάριο κέρδισε ενάντια στις προβλέψεις και τον συνολικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

Τα επιτόκια

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια και ότι εμπλέκονται περισσότεροι τεχνικοί παράγοντες που σχετίζονται με την τοποθέτηση των επενδυτών.

Ο δείκτης δολαρίου – ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι άλλων – έχει αυξηθεί κατά προσέγγιση 2% από τα μέσα Απριλίου σε περίπου 103, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 10% κάτω από το υψηλό 20ετίας του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 114,78.

Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Ορισμένες ανησυχητικές ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην αγορά ασφαλών καταφυγίων. Στοιχεία από την Κίνα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομία της παρουσίασε χαμηλή απόδοση τον Απρίλιο.

Τεχνικοί παράγοντες

Για ορισμένους αναλυτές, παίζουν ρόλο οι λεγόμενοι τεχνικοί παράγοντες. Οι επενδυτές έχουν βάλει μεγάλα στοιχήματα έναντι του δολαρίου. Τα καθαρά short στοιχήματα των hedge funds και άλλων κερδοσκόπων ανήλθαν σε 14,56 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από την Commodity Futures Trading Commission, τη μεγαλύτερη τέτοια θέση από τα μέσα του 2021.

Η τοποθέτηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ράλι. Εάν το δολάριο αυξηθεί ελαφρά, ορισμένοι traders μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν τις short θέσεις τους αγοράζοντας το δολάριο, το οποίο στη συνέχεια ενισχύει την αξία του.

Η αντίθετη άποψη

Ο Alvin Tan, επικεφαλής στρατηγικής Asia FX στην RBC Capital Markets, αμφιβάλλει για το επιχείρημα του ασφαλούς καταφυγίου.

Αν οι επενδυτές ανησυχούσαν, οι μετοχές θα πέφτουν, είπε. Στην πραγματικότητα, ο δείκτης S&P 500 είναι σταθερός από τα μέσα Απριλίου και έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 8% φέτος.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών αυξήθηκαν σε υψηλό πενταετίας 3,2% τον Μάιο, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο.

Επί του παρόντος, οι έμποροι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει απότομα τα επιτόκια αργότερα φέτος, ωστόσο ο Tan είναι δύσπιστος.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα τα επιτόκια των ΗΠΑ να αυξηθούν», είπε. «Παραμένουμε πεπεισμένοι από το επιχείρημα ότι το δολάριο βρίσκεται σε σταθερή πτώση από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο κινείται και την Πέμπτη ανοδικά κατά 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0827 δολάρια ανά ευρώ.

Επιπλέον, συνεχίζει να κινείται ανοδικά και έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων, όπως η στερλίνα και το γεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές