Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους, καθώς η κρίσιμη ημερομηνία που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών. Ο ρεπουμπλικανός ηγέτης αποκάλυψε τη συνάντηση, τονίζοντας ότι προηγήθηκε ένα «παραγωγικό» τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται εν πτήσει επιστρέφοντας από την Χιροσίμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Μακάρθι είπε ότι υπήρξαν θετικές προσεγγίσεις για την επίλυση της κρίσης και ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο προσωπικού επρόκειτο να επαναληφθούν αργότερα την Κυριακή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τις δαπάνες μαζί με φορολογικές προσαρμογές για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ότι η τελευταία πρόταση από τους Ρεπουμπλικάνους για άρση του πλαφόν του χρέους της κυβέρνησης ήταν «απαράδεκτη».

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ΗΠΑ: Η δραματική έκκληση Γέλεν και το κρίσιμο 15νθήμερο

Πριν φύγει από τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για τη συνάντηση κορυφής της G7, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να αφήσουν τις ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν, έτσι ώστε τα καταστροφικά αποτελέσματα να εμποδίσουν τον Μπάιντεν, έναν Δημοκρατικό, να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές το 2024.

Η 1η Ιουνίου

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα προκαλούσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εκτοξεύονταν τα επιτόκια.

«Πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα», είπε ο Μπάιντεν πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. «Είναι καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει δικομματική συμφωνία που να γίνεται αποκλειστικά, αποκλειστικά με τους κομματικούς τους όρους. Πρέπει επίσης να μετακινηθούν από τις θέσεις τους».

Οι συνομιλίες έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονες τις τελευταίες δύο ημέρες. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές είπαν ότι οι συναντήσεις της Παρασκευής στο Καπιτώλιο δεν έφεραν καμία πρόοδο και οι δύο πλευρές δεν συναντήθηκαν το Σάββατο, επιρρίπτοντας ευθύνες εκατέρωθεν.

Καμπανάκι από Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι η 1η Ιουνίου παραμένει μια «αυστηρή προθεσμία» για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν αρκετά χαμηλές πιθανότητες να καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά έσοδα ώστε να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της έως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένονται φορολογικά έσοδα.

Μιλώντας στο NBC, είπε ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει στην αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προτού εξαντληθούν τα μετρητά του Υπουργείου Οικονομικών, οι επιλογές που θα έχει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολες για τους Αμερικανούς.

Εκπνέει η προσθεσμία για το χρέος στις ΗΠΑ – Ουδέν νεώτερον από τις διαπραγματεύσεις

«Στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο επεσήμανα ότι αναμένουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας στις αρχές Ιουνίου και πιθανώς την 1η Ιουνίου. Και θα συνεχίσω να ενημερώνω το Κογκρέσο, αλλά σίγουρα δεν έχω αλλάξει την αξιολόγησή μου. Οπότε νομίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη προθεσμία», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή