Ο στρατός του Σουδάν επιβεβαίωσε σήμερα Κυριακή τη συμφωνία επταήμερης εκεχειρίας στην οποία κατέληξε με την παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) διευκρινίζοντας ότι αυτή θα περιοριστεί σε διευθετήσεις για μια κατάπαυση του πυρός προς την προστασία των αμάχων και των νοσοκομείων και ότι δεν αφορά πολιτικά ζητήματα.

Σουδάν: Η κάθοδος στο χάος – Βαθύ κράτος εναντίον πληρωμένων δολοφόνων με διεθνείς προστάτες

«Οι ένοπλες δυνάμεις σας ανακοινώνουν τη δέσμευσή τους προς το κείμενο της συμφωνίας και εκφράζουν την ελπίδα να κάνουν το ίδιο οι παραστρατιωτικές δυνάμεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού στη σελίδα του στο Facebook αναφερόμενος στην ΔΤΥ.

Αργά χθες το βράδυ η συμφωνία μεταξύ των δύο ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν τέθηκε σε ισχύ στις 09:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδος).

Σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας, αυτήν τη φορά οι αντιμαχόμενες πλευρές αποδέχθηκαν στην Τζέντα την ενεργοποίηση ενός διεθνούς μηχανισμού – υπό την ηγεσία ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας – για την επίβλεψη της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Πάπας Φραγκίσκος

Από τη μεριά του σήμερα Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις αντιμαχόμενες φατρίες στο Σουδάν να καταθέσουν τα όπλα τους, εκφράζοντας τη λύπη του για τη βία που συνεχίζεται για περισσότερο από ένα μήνα στη χώρα της Αφρικής.

«Ενθαρρύνοντας τις επιμέρους συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ανανεώνω την εγκάρδια έκκλησή μου να παραμεριστούν τα όπλα», είπε ο Πάπας στους προσκυνητές στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να μην παρατήσει τις προσπάθειες για να επικρατήσει ο διάλογος και να αμβλυνθούν τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Οι μάχες μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των αντίπαλων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) οδήγησαν σε κατάρρευση της χώρας.

«Παρακαλώ ας μην συνηθίσουμε στον πόλεμο. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο λαό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Πάπας μετά την προσευχή της Ρετζίνα Καέλι.

Ο Πάπας ζήτησε από τον καρδινάλιο Ματέρο Ζούπι, επικεφαλής της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, να πραγματοποιήσει μια ειρηνευτική αποστολή προκειμένου να προσπαθήσει να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό το Σάββατο.

Διπλωματική πηγή από το Βατικανό είπε ότι ο Ζούπι θα προσπαθήσει να συναντηθεί ξεχωριστά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν