Μπορεί οι αμερικανικές εκλογές να είναι ακόμη μακριά, όμως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται ήδη για το ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία των ΗΠΑ και προσπαθούν μέχρι τότε να πετύχουν όσο μπορούν περισσότερα σε επίπεδο συνεργασίας.

ΕΕ – ΗΠΑ: Ειδική ομάδα πρόληψης καρκίνου και παγκόσμιων απειλών κατά της υγείας

Τρέχουν να προλάβουν

Όπως δήλωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΕΕ, «υπάρχει μια άνευ προηγουμένου στενή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ΕΕ γνωρίζει ότι αυτή [η συνεργασία] δεν είναι δεδομένη και μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να αλλάξει όταν βρεθεί ξανά κάποιος όπως ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και η ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει n τη δυναμική για να προωθήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η ΕΕ εξέφρασε τον ενθουσιασμό της όταν εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν το 2020, μετά από τέσσερα χρόνια υπό την προεδρία του Τραμπ, κατά τη διάρκεια των οποίων η διατλαντική σχέση έφτασε στο χαμηλότερο σημείο.

Οι δύο πλευρές είχαν διαφορετικές απόψεις τουλάχιστον για το εμπόριο, την άμυνα και την τεχνολογία, αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα.

Οι σχέσεις άλλαξαν δραστικά με την εκλογή του Μπάιντεν. ΗΠΑ και ΕΕ είχαν πολλές κοινές απόψεις, όπως στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Η σύμπνοια έγινε ακόμη πιο σαφής με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους ευρωπαίους ηγέτες να χαιρετίζουν την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τι φοβάται η ΕΕ

Αλλά είναι πιθανό αυτό το κλίμα να αλλάξει εάν υπάρξει νέος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

«Θα είναι μια δύσκολη σχέση», είπε ο Κέβιν Κλόουντεν, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στο Ινστιτούτο Milken, μιλώντας στο CNBC για το σενάριο ενός ρεπουμπλικανικού προέδρου και πάλι στις ΗΠΑ. Εξήγησε ότι μεταξύ των Ευρωπαίων επικρατεί ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη [στην Ουκρανία]».

Μιλώντας στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ποια από τις δύο εμπόλεμες χώρες θέλει να κερδίσει τον πόλεμο και δεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το Κίεβο εάν ξαναβρεθεί στην προεδρία. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η σύγκρουση θα τελείωνε μέσα σε 24 ώρες, αν ήταν ξανά υπεύθυνος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρική εκστρατεία του 2024 αργότερα αυτόν τον μήνα, είναι της άποψης ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν περαιτέρω στο ουκρανικό.

«Η διατλαντική εταιρική σχέση παραμένει ουσιαστική για την ΕΕ», είπε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ωστόσο, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η σχέση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική στο μέλλον ούτως ή άλλως, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να εξαρτάται λιγότερο από άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένων τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ.

«Η ΕΕ αναπτύσσει τη δική της πορεία προς τη στρατηγική αυτονομία, κάτι που δεν σημαίνει ότι γυρνάμε την πλάτη στους συμμάχους μας. Αντίθετα, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο ικανοί για να μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος κατοικοεδρεύει στον Λευκό Οίκο.

Από την άλλη, στην ΕΕ συνειδητοποιούν ότι όποιος και αν είναι ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος εννοείται πως θα έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τα οποία συχνά δεν ταιριάζουν με της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι ότι, παρά τη στενή σχέση με την ΕΕ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε πρωτοφανείς πράσινες επιδοτήσεις που απειλούσαν την ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ προκάλεσε προβληματισμό στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]