Μεταπίζουν οι οικονομολόγοι την περίοδο που εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ενώ έχουν αναθεώρησει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την δυναμική της αγοράς εργασίας.

Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, πιστεύουν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συζητά αν θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, θα μειώσει επιτόκιο πολιτικής της το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, οι ερωτηθέντες στην έρευνα εκτιμούσαν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ διατήρησαν την άποψή τους για το ανώτατο επίπεδο του βασικού επιτοκίου μίας ημέρας της Fed, το οποίο συμφωνεί με το τρέχον εύρος στόχων της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 5% και 5,25%.

Πάουελ -Fed: Ίσως να μην χρειαστεί να αυξήσουμε πολύ τα επιτόκιά μας

Η έρευνα έδειξε ότι οι οικονομολόγοι διχάστηκαν σχετικά με το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να οδηγείται σε ύφεση. Η μέση άποψη προβλέπει ότι θα επικρατήσουν μέτρια επίπεδα ανάπτυξης έως το 2024, με αναμενόμενη αύξηση 0,4% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2022 και των τριών τελευταίων μηνών του 2023.

Οι ερωτηθέντες αύξησαν την εκτίμησή τους για τον πληθωρισμό το 2023, καθώς προβλέπουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 3,3% από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την έρευνα. Τον Φεβρουάριο, οι ερωτηθέντες ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν αυξημένος κατά 3% την ίδια περίοδο.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης προβλέπει πιο θετικές προοπτικές για την αγορά εργασίας, με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι αναμένουν κατά μέσο όρο 142.000 νέες θέσεις εργασίας ανά μήνα, έναντι 102.000 στην έρευνα του Φεβρουαρίου. Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3,4%, προβλέπεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 3,7% φέτος, από 3,9% στη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως