
Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι ανειδίκευτοι πτυχιούχοι θεωρούνται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους.
Οι λόγοι για τους οποίους έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση είναι πολλοί. Από τους σημαντικότερους που θέτουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είναι η αναντιστοιχία των προσόντων και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, καθώς και η φυγή αρκετών νέων στο εξωτερικό (brain drain). Από την πλευρά των εργαζομένων, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς όπως λένε οι θέσεις που προσφέρονται είναι συνήθως μερικής απασχόλησης, με χαμηλές απολαβές, ενώ υπάρχουν ηλικιακά όρια που θέτουν οι εργοδότες καθιστώντας τούς άνω των 45-50 ετών εκτός.
Σύμφωνα τη Manpower, σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα με την έλλειψή τους να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας. Σε ορισμένους κλάδους, όπως στη βιομηχανία, την ενέργεια και την πληροφορική, τα ποσοστά αγγίζουν το 90%.
Ερευνα της KPMG έδειξε ότι τη στιγμή που η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε βασικές δεξιότητες, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη «Μεγάλη Επανεξέταση» στο τι θέλουν να κάνουν. Αλλη μελέτη της Adecco δείχνει ότι η δυσκολία στην εύρεση ταλαντούχων στελεχών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε πολύ στα χρόνια της πανδημίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να αλλάξουν κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνταν.
Ούτε ανειδίκευτους
Και ενώ λείπουν ταλέντα από την αγορά εργασίας, δεκάδες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους αναζητούν ακόμη και ανειδίκευτους εργάτες, αλλά δεν βρίσκουν, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Περίπου 60.000 θέσεις εργασίας για εποχική απασχόληση αναζητά φέτος ο ελληνικός τουρισμός και ειδικότερα σε τομείς όπως τα τουριστικά καταλύματα, η εστίαση, ο θαλάσσιος τουρισμός, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι υπηρεσίες διακίνησης αποσκευών στα αεροδρόμια.
Ενας από τους κύριους λόγους που οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην «τουριστική σεζόν» είναι οι εργασιακές συνθήκες, ενώ πολλοί νέοι αναγκάζονται να στοιβάζονται τέσσερις-πέντε μαζί σε δωμάτια-τρύπες. Επίσης, οι ώρες απασχόλησης είναι πάρα πολλές για έναν μισθό 700, 800 ή ακόμα και 1.000 ευρώ.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις