Η έξαρση του πανδημικού κύματος της Covid-19 έφερε μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις μεγάλες οικονομίες, οι οποίες ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο οι οικονομολόγοι προβλέπουν υποχώρηση της τάσης αυτής.

Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν επιθετική νομισματική πολιτική εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τον «ασυγκράτητο» πληθωρισμό, με την αγορά εργασίας σε γενικές γραμμές να παραμένει πεισματικά «σφιχτή».

Ούτε μόνιμη παρουσία στο γραφείο, ούτε τηλεργασία: Συνέδρια!

Όπως μεταδίδει το CNBC, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας κατέδειξε την παρουσία αυτής της τάσης και τον Απρίλιο, παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και την επιβράδυνση της οικονομίας. Οι θέσεις εργασία αυξήθηκαν κατά 253.000 τον μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Διχασμός

Αυτή η στενότητα αντικατοπτρίζεται σε πολλές προηγμένες οικονομίες και με τον πυρήνα του πληθωρισμού να παραμένει επίσης σταθερός, οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το πότε θα μπορέσουν να σταματήσουν και τελικά θα έρθει μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Στις ΗΠΑ, η Fed σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά οι αγορές παραμένουν αβέβαιες ως προς το εάν η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ωθήσει ακόμη τα επιτόκια υψηλότερα υπό το φως των νέων δεδομένων. Οι θέσεις εργασίας τον Μάρτιο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια Ωστόσο, η Moody’s προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας αναμένεται να μειωθεί στις προηγμένες οικονομίες.

Στα μέσα του 2022, οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που προέκυψαν μετά την πανδημία μετατράπηκαν σε πλεονάζοντα αγαθά και υλικά για τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές. Ο Jeffrey Kleintop, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της Charles Schwab, αναμένει μια παρόμοια αντιστροφή στην αγορά εργασίας αργότερα το 2023, όταν η καθυστερημένη επίδραση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα αρχίσει να επιδρά.

Ο Kleintop ανέφερε επίσης ότι οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού συμβάλλουν στις ασθενέστερες προοπτικές απασχόλησης. «Το μέγεθος της πρόσφατης σύσφιξης των προτύπων δανεισμού από τις τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποδηλώνει μετατόπιση από την αύξηση της απασχόλησης στη συρρίκνωση της απασχόλησης τα επόμενα τρίμηνα», σημείωσε.

Η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας έναντι της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας κατά το τελευταίο έτος, ως αποτέλεσμα της μεταπανδημικής αύξησης της ζήτησης. Παράλληλα, ο Kleintop τόνισε ότι το χάσμα μεταξύ του δείκτη PMI των υπηρεσιών και της μεταποίησης, ο οποίος βρίσκεται σε ύφεση, είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ωστόσο, η μετατόπιση από τις ελλείψεις σε πλεονασμούς στην αγορά εργασίας μπορεί να μην είναι αρκετά γρήγορη ώστε να μειωθεί σημαντικά ο πυρήνας του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επιτραπεί στις κεντρικές τράπεζες η ελευθερία να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού και να αρχίσουν να μειώνουν επιθετικά τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Σημάδια επανεμφάνισης

Αν και συμφώνησαν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις προηγμένες οικονομίες θα υποχωρήσει φέτος, οι στρατηγικοί αναλυτές της Moody’s εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να επανεμφανιστεί χωρίς ουσιαστική πολιτική δράση για την αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς η γήρανση του πληθυσμού συνεχίζει να συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό.

Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι η γήρανση θα οδηγήσει σε ισχυρή μείωση της διαθέσιμης προσφοράς εργασίας για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, με τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Με βάση τις εκτιμήσεις της προσφοράς εργασίας που χάθηκε λόγω γήρανσης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η Moody’s πιστεύει ότι η επερχόμενη επιβάρυνση θα είναι «σημαντική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ