Μετά από δύο χρόνια παραιτήσεων ρεκόρ, η «Μεγάλη Παραίτηση» μπορεί να φτάνει στο τέλος της. Το 2022, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία το 2000.
Οι άφθονες ευκαιρίες εργασίας, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων που άλλαξαν δουλειά τροφοδότησαν αυτό το ιστορικό κύμα αποχωρήσεων— τώρα, ωστόσο, αυτή η δυναμική υποχωρεί και η μεγάλη παραίτηση μοιάζει «ένα πράγμα του παρελθόντος», υπογραμμίζει στο CNBC η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP.
Λιγότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους μέχρι στιγμής το 2023: Τον Μάρτιο, ο αριθμός των αποχωρήσεων μειώθηκε σε περίπου 3,9 εκατομμύρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών.
Έρευνα Deloitte: Ισορροπία εργασίας-ζωής προτεραιότητα για Gen Z και Millennials
Όπως το βλέπει η Richardson, «η «μεγάλη παραίτηση» του περασμένου έτους θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «Μεγάλη Παραμονή»».
Ωστόσο, η μεγάλη παραίτηση, μια τάση που προκάλεσε εκτεταμένο πανικό μεταξύ των αφεντικών, δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από την οικονομία.
«Η μεγάλη παραίτηση, στον πυρήνα της, είναι ένα λαϊκό σοκ», εξηγεί η Richardson. «Όλες οι προκλήσεις της πανδημίας μας οδήγησαν να επαναξιολογήσουμε τον σκοπό της εργασίας στη ζωή μας… αλλά η αγορά εργασίας του 2021-2022 υποστήριξε αυτόν τον αυτοστοχασμό: επιταγές τόνωσης, μορατόριουμ στις πληρωμές ενοικίων, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες περιόρισαν την οικονομική πίεση του να παραμείνει κάποιος σε μια δουλειά που μισεί επειδή χρειάζεται τα χρήματα».
Τώρα, τα περισσότερα από τα κοινωνικά βοηθήματα στα οποία έχουν βασιστεί οι εναλλάκτες εργασίας έχουν «φύγει», προσθέτει.
Μεγάλη Παραίτηση: Ο φόβος της ύφεσης δεν είναι αρκετός για να «κρατήσει» τους εργαζόμενους
Το Job hopping δεν αποδίδει όπως παλιά.
Τον Απρίλιο, η αλλαγή εργασίας σημείωσε αύξηση 13,2% στις αμοιβές σε ετήσια βάση, από 14,2% μόλις έναν μήνα νωρίτερα, αναφέρει η ADP . Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των μισθών που έχουν δει οι αλλαγές θέσεων εργασίας από τον Νοέμβριο του 2021.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι εργαζόμενοι που παραμένουν στη δουλειά τους βλέπουν και τους μισθούς τους να μειώνονται, αλλά με πολύ μικρότερο ρυθμό: οι μισθοί των ατόμων που διαμένουν στην εργασία μειώθηκαν κατά 0,2% μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο χρόνο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ADP . Και η Richardson αναμένει ότι τα κέρδη των μισθών για τις νέες θέσεις εργασίας θα μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι εργαζόμενοι τους επόμενους μήνες.
Όσοι αλλάζουν δουλειά, προσθέτει, είναι «πολύ λιγότερο πιθανό» να δουν σημαντική αύξηση στους μισθούς τους από ό,τι ήταν ακόμη και πριν από εννέα μήνες. Και προσθέτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να έχει αύξηση στις απολαβές του αν παραμείνει στην εργασία του.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εργαζομένους που θέλουν να αλλάξουν δουλειά στον τομέα της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, καθώς αυτός ο κλάδος είναι συνηθισμένος σε υψηλό κύκλο εργασιών και οι εργοδότες αισθάνονται λιγότερο πιεσμένοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για νέες προσλήψεις.
Σε όλους τους κλάδους, ωστόσο, «οι εταιρείες δεν κρατούν τους εργαζομένους τόσο σφιχτά όσο πριν», λέει ο Richardson. «Δεν υπάρχουν πια μεγαλειώδεις, ρομαντικές χειρονομίες στην αγορά εργασίας».
Αν και η αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ξεπερνά τον πληθωρισμό , ο Richardson αναμένει ότι τα κέρδη στους μισθούς θα «αρχίσουν να σταματούν» τους επόμενους μήνες παράλληλα με τις συνεχείς προσπάθειες της Federal Reserve για μείωση του πληθωρισμού.
Η αγορά εργασίας «αρχίζει να επανεξισορροπείται»
Η ζήτηση για ταλέντα και προσφορά υποψηφίων επιτέλους αβλύνεται.
Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές θέσεις εργασίας, αυτοί οι αριθμοί δεν πλησιάζουν καθόλου το ιστορικά υψηλό επίπεδο που προκάλεσε τη μεγάλη παραίτηση. Από τον Μάρτιο, υπήρχαν σχεδόν 9,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μειωμένες κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία .
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε σε λιγότερο από 80%, αλλά αυξήθηκε και πάλι στο 83,3% αυτόν τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό σε 25 χρόνια, γεγονός που ενίσχυσε τις προσλήψεις.
Τώρα που οι εταιρείες έχουν ανακτήσει λίγο-πολύ τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που έχασαν λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει κάποια μόχλευση, λέει η Richardson.
«Αν αναρωτιέστε πώς θα είναι οι επόμενοι έξι μήνες, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μια αγορά εργασίας που αρχίζει να ισορροπεί εκ νέου», εξηγεί. «Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και τα οφέλη που πρόσφεραν οι εργοδότες μόνο και μόνο για να βρουν εργαζόμενους, όπως η απομακρυσμένη εργασία, θα διευκολυνθούν».
Τι σημαίνει η «μεγάλη παραμονή» για Gen Z και millennials
Η Gen Zers και οι millennials θα μπορούσαν να δουν τα μεγαλύτερα κέρδη από το να μην παραιτηθούν, ακόμα κι αν είναι πιο πιθανό από άλλες γενιές να παραιτηθούν φέτος.
Σχεδόν το 72% των Gen Zers και το 66% των millennials σκέφτονται μια αλλαγή καριέρας τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 55% των Gen Xers και το 30% των baby boomers, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LinkedIn .
Οι Gen Zers, ειδικότερα, διερευνούν τις επιλογές τους αφού ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους σε υβριδικά ή απομακρυσμένα περιβάλλοντα κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε η Karin Kimbrough, επικεφαλής οικονομολόγος στο LinkedIn, στο CNBC Make It τον Ιανουάριο .
Ωστόσο, πολλοί νέοι που αλλάζουν εργασία μετανιώνουν για την απόφασή τους να παραιτηθούν. Σχεδόν το 90% των Gen Zers που άφησαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης παραίτησης μετανιώνουν που παραιτήθηκαν και ως εκ τούτου, η ψυχική τους υγεία επιβαρύνεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Paychex σε 825 εργαζόμενους.
Η Gen Z και οι millennials που μένουν στις δουλειές τους για περισσότερους από 12 μήνες έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς σε σύγκριση με άλλες γενιές εργαζομένων, πιθανότατα επειδή «είχαν τους χαμηλότερους μισθούς στην αρχή», επισημαίνει η Richardson.
Οι μισθοί των εργαζομένων μεταξύ 16 και 34 ετών που παρέμειναν στις δουλειές τους είναι 10-15% υψηλότεροι, κατά μέσο όρο, από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αναφέρει η ADP .
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης