Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αδυνατούν να διαφοροποιηθούν από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, στη σκιά των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,25% στις 7.66μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,28% στις 15.946 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,37% στις 7.277 μονάδες.

«Κοκκίνισε» και η Ασία υπό το φόβο του αμερικανικού χρέους

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Marks & Spencer σημειώνει άνοδο 7% μετά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και των κερδών για το σύνολο του έτους, καθώς η στρατηγική της εταιρικής διαφοροποίησης αποδίδει καρπούς. Επίσης, η διοίκηση δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει το μέρισμα στους μετόχους της έως τον Νοέμβριο.

Άνοδο 1,5% σημειώνει και η μετοχή της SSE, αφού οι υψηλότερες τιμές ενέργειας βοήθησαν την εταιρεία να σημειώσει αύξηση 89% στα ετήσια κέρδη της, με τον γίγαντα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανακοινώνει σχέδια για αύξηση των δαπανών σε έργα καθαρού μηδενικού κόστους κατά 40% και πλέον.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι είχε μια “παραγωγική” συζήτηση με τον πρόεδρο Joe Biden τη Δευτέρα, αλλά την Τρίτη υπήρχαν λίγες ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι μια χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου είναι «πολύ πιθανή».

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν απότομη πτώση από το 10,1% στο 8,7%, αν και αυτό ήταν πάνω από την εκτίμηση συναίνεσης του Reuters για 8,2%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη για 0,8%. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά υποχώρησε πολύ ελαφρά, αλλά παρέμεινε στο 19,1%, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές