Η Μερέθε Έρκχαρτ, ειδική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Δανίας για την AI και Digital Ethics, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την Ηθική και την Δεοντολογίας στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως είπε η κ. Έρκχαρτ, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά απαιτείται ότι θα διασφαλιστεί η χρήση της για το καλό της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το κοινό, να υπάρξει χρηματοδότηση αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί σωστά.

Beyond 2023 – CBN: Να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η ειδική σύμβουλος της ΕΕ τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «ανοίγει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες».

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Για το θέμα της διαφάνειας η κ. Έρκχαρτ είπε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τα προϊόντα που θα συμμορφώνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκπαιδεύουμε τους χρήστες τέτοιων τεχνολογιών.

Στο ερώτημα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, είπε ότι σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η ταχύτητα. «Σε 6 μήνες από τώρα θα είμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις. Τα πράγματα τρέχουν και πρέπει να κινηθούμε με ανάλογους ρυθμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το πώς θα ενισχυθεί το επίπεδο κατανόησης των νέων τεχνολογιών από το κοινό, είπε ότι «θα πρέπει να αναπτυχθούν εθνικές πρωτοβουλίες, όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αν καθυστερήσουμε θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε γρήγορα. Οι ίδιες οι εταιρείες ζητούν ανοικτό διάλογο», κατέληξε η κ. Έρκχαρτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond
Beyond 2024 – Charlotte Lorentz Hjorth: Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας
Beyond |

Charlotte Lorentz Hjorth: Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας

Το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας συντονίζει την πανευρωπαϊκή σύμπραξη ekip, μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας που προωθεί τη διασταυρούμενη καινοτομία με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες