Eγκατέλειψε την προσπάθεια να σώσει τα μπόνους του προσωπικού της η Credit Suisse, τα οποία εξαλείφθηκαν μετά τη διάσωση της τράπεζας από την ανταγωνιστική της UBS.

Λίγο πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια αναβαλόμενων αμοιβών για τα μεσαία στελέχη της Credit Suisse μηδενίστηκαν, ως αποτέλεσμα της ενορχηστρωμένης εξαγοράς και αρκετά στελέχη ετοιμάζουν αγωγές κατά της Finma, της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής, για τις ζημιές τους, σύμφωνα με τουςFinancial Times.

UBS – Credit Suisse: Ο «γάμος» στην κόψη του ξυραφιού με κόστος 17 δισ. δολάρια

Απέσυρε την έφεση η Credit Suisse

Η Credit Suisse είχε προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Ελβετίας για να προστατεύσει τα μπόνους, τα οποία συνδέονταν με ομόλογα τα οποία επίσης εξαλείφθηκαν. Την Τρίτη όμως, το δικαστήριο του St Gallen αποκάλυψε ότι η τράπεζα είχε αποσύρει την έφεσή της.

«Η απόσυρση έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώσει τη διαδικασία που κινήθηκε και η FAC την  διέγραψε από τη λίστα των υποθέσεων», ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ασκηθεί έφεση στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας.

Τα μπόνους χρονολογούνται από το 2014, όταν προσφέρθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο και στο διοικητικό προσωπικό της τράπεζας ένα ενδεχόμενο κεφάλαιο ως μέρος της αμοιβής τους. Τα αντισυμβατικά μπόνους σχεδιάστηκαν για να μιμούνται τα AT1, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ή να μηδενιστούν εάν η τράπεζα βρισκόταν σε κίνδυνο.

Τα επονομαζόμενα και CCA, συνήθως αποτελούσαν περίπου το 10 έως το 15% του συνολικού μπόνους ενός στελέχους και παρείχαν επίσης δύο περιόδους εκτοκισμού ετησίως. Το 2021, την τελευταία χρονιά που  χορηγήθηκαν, περισσότερα από 5.000 μέλη του προσωπικού της Credit Suisse επωφελήθηκαν.

Εν τω μεταξύ, η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει την απόσυρση της προσφυγής.

Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου»

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προστατεύσει τα μπόνους του προσωπικού, η Credit Suisse ανέφερε ρητώς  στη Finma ότι δεν συμφωνούσε με την απόφασή της να διαγράψει τα AT1.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε  επίσης ότι είχε λάβει 230 προσφυγές κατά της απόφασης της Finma να ακυρώσει τα AT1.

Δικηγορικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, ιδίως ο Quinn Emanuel στη Ζυρίχη και το Pallas στο Λονδίνο, έχουν εγγράψει ομολογιούχους που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των 17 δισ. δολαρίων που επενδύθηκαν στα AT1 όταν ακυρώθηκαν.

Τα AT1 είναι ένας τύπος υβριδικού χρεωστικού μέσου που δημιουργήθηκε μετά το οικονομικό κραχ του 2008 για να δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη κεφαλαιακή ευελιξία σε περίπτωση κρίσεων.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher ρωτήθηκε το πρωί της Τετάρτης σχετικά με την απόφαση της Finma να ακυρώσει τα AT1, όταν άλλες ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι δεν θα το είχαν κάνει.
«Με σεβασμό, διαβάστε το ενημερωτικό δελτίο», είπε ο Kelleher σε εκδήλωση της Wall Street Journal. «Ήταν πολύ ξεκάθαρο στο ελβετικό ενημερωτικό δελτίο ότι η βιωσιμότητα και η εξαλειψη ήταν αλληλένδετα».

Η στάση της ελβετικής κυβέρνησης

Ξεχωριστά, η ελβετική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τρίτη τα σχέδια της να μειώσει τα πλήρη μπόνους για περίπου 1.000 από τους πιο ανώτερους τραπεζίτες της Credit Suisse για το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας τον προηγούμενο μήνα, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Credit Suisse δε θα λάβει καθόλου μπόνους, ενώ τα στελέχη που βρίσκονται ένα επίπεδο πιο κάτω θα υποστούν περικοπή 50%.
«Επιπλέον, η Credit Suisse πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες ανάκτησης αμοιβών που έχουν ήδη καταβληθεί σε μέλη της διοίκησης του ομίλου από το 2019 και να υποβάλει αναφορά στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και στη Finma για το θέμα», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή