Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κερασιού στην Πιερία μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κατερίνης και του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

«Γίνεται άμεσα και απόλυτα αντιληπτό ότι η παραγωγή κερασιών στην Πιερία, ότι όχι μόνο για τις πρώιμες και τις υπερπρώιμες ποικιλίες κερασιάς, αλλά ακόμα και για τις όψιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται στις παραπάνω περιοχές των Δήμων Κατερίνης και Πύδνας- Κολινδρού, παρατηρείται σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του προϊόντος σε επίπεδο εμπορευσιμότητας», επισημαίνει σε επιστολή της προς τον ΕΛΓΑ η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η οποία ζητά την στήριξη των παραγωγών.

Αρκαδία: Ζητείται στήριξη για τους μηλοπαραγωγούς

Ειδικότερα, η παραγωγή κερασιών στο νομό Πιερίας χωροθετείται στο Δήμο Κατερίνης, όπου καλλιεργούνται περίπου 4.100 στρέμματα με επίκεντρο τις περιοχές Λόφου, Ράχης, Ελατοχωρίου και Κάτω Μηλιάς καθώς και στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, όπου καλλιεργούνται περίπου 2.400 στρέμματα κυρίως στις περιοχές του Κολινδρού, του Καταχά και των Παλιαμπέλων.

Η καλλιέργεια της κερασιάς, χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά ευαίσθητη στην υγρασία (βροχές, χαλαζοπτώσεις, κλπ) ιδιαίτερα στην περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. «Σε αυτή την περίοδο, οι συνεχιζόμενες βροχές μπορεί να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση της ποιότητάς τους. Μετά την καρπόδεση και κατά τη διάρκεια της μεγέθυνσης του καρπού, οποιαδήποτε βροχή μπορεί να εξαφανίσει την οποιαδήποτε παραγωγή και να μηδενίσει το προϊόν, αποτελώντας τον νούμερο ένα υπαίτιο για αυτό το πρόβλημα, όπως συνέβη φέτος στην Πιερία», τονίζεται στην επιστολή.

Αποτίμηση των καταστροφών

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας μετέβη στις πληγείσες από τα καιρικά φαινόμενα περιοχές προκειμένου να κάνει αποτίμηση των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες κερασιών και να αξιολογήσει την ακαταλληλότητα των κερασιών για προώθηση στην αγορά.

Η Πιερία, επλήγη από την ευαίσθητη καλλιεργητική περίοδο της κερασιάς, με έντονες βροχοπτώσεις, ως αποδεικνύεται και από τα αντίστοιχα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού στις 10 και 15 Μαρτίου 2023, στις 16 Απριλίου 2023 και το διάστημα από 2 έως 22 Μαΐου2023.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι ζημιές, δυστυχώς, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο από δευτερογενείς προσβολές όπως Μονίλια, Βοτρύτη αλλά και άλλους μύκητες. Τελικά η παραγωγή μειώνεται και συγκεκριμένα το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι:

  • Η ποιότητα του καρπού υποβαθμίζεται.
  • Αισθητή μείωση της παραγωγής.
  • Δυσκολία στην συγκομιδή,
  • και πολλές φορές η συγκομιδή καθίσταται οικονομικά ασύμφορη με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του γεωργικού εισοδήματος.

Ακατάλληλα για την αγορά

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας, πιστοποιείται η ακαταλληλότητα των κερασιών για προώθηση στην αγορά, προδιαγράφοντας ζοφερή την οικονομική κατάσταση των παραγωγών εξαιτίας των συνεχιζόμενων και παρατεταμένων άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή.

«Τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Πιερία είναι υψηλής ποιότητας και εξάγονται, σχεδόν, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επομένως οφείλουμε ως Περιφερειακή Αρχή να προστατεύσουμε, τόσο τους παραγωγούς, όσο και τα προϊόντα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζονται στην περιοχή μας», επισημαίνει σε δήλωσή της η κ. Μαυρίδου.

Μοναδικός τρόπος ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος των καλλιεργητών κερασιών, αποτελεί όπως επισημαίνεται είναι η διαδικασία ενεργοποίησης των αποζημιώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

«Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως υλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποτίμησης των προκληθέντων ζημιών σε πληγέν φυτικό κεφάλαιο αλλά και εμπορεύσιμο προϊόν (κεράσια) και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της καταβολής των αντίστοιχων αποζημιώσεων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO