Για τον επενδυτικό ρόλο της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο πρόεδρός της, Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της Beyond 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, η καινοτομία αποτελεί βασικό ζητούμενο στον χώρο των επενδύσεων καθώς βελτιώνει το παραγόμενο προϊόν και δίνει προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΤΕ για να προχωρήσει η καινοτομία θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις ενώ τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι χρειάζονται την καινοτομία.

Μαρίνος Γιαννόπουλος: Zητούμενο για το Enterprise Greece είναι η προβολή του ελληνικού success story

Σε ότι αφορά τον ρόλο της ΕΑΤΕ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα ταμείο χρηματοδότησης και επένδυσης εκ μέρους του Δημοσίου των venture funds που στη συνέχεια θα επενδύσουν σε εταιρείες. Τόνισε δε ότι η εν λόγω χρηματοδότηση δεν κατευθύνεται σε κερδοσκοπικά funds. Όπως είπε αυτή τη στιγμή η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν επενδυθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ σε 16 επενδυτικά σχήματα, ενώ αυτά τα επενδυτικά σχήματα έχουν εισφέρει στη χώρα άλλα 600 εκατ. ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι με την αύξηση των επενδύσεων βελτιώνονται και οι μισθοί για τους εργαζόμενους καθώς δημιουργούνται πλέον ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Όπως είπε η ΕΑΤΕ δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τους υπόλοιπους φορείς επενδύσεων, αντίθετα λειτουργεί σαν ένα υπέρ-ταμείο επενδύσεων.

Στο ερώτημα τι έχει αλλάξει στην Ελλάδα σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι γενικώς επικρατεί αισιοδοξία γιατί υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους φορείς ώστε να γίνει το επενδυτικό περιβάλλον πιο ελκυστικό. «Είμαστε σε μια φάση που έχουν ευθυγραμμιστεί αυτοί οι παράγοντες, οι ξένοι εισπράτουν αυτές τις αλλαγές και επενδύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι με την με την επενδυτική βαθμίδα θα δούμε τεράστια εισροή κεφαλαίων από χώρες που απαιτούν την επενδυτική βαθμίδα για να προχωρήσουν σε επενδύσεις

Σχετικά με τις διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «έχει γίνει μια αρχή με την ψηφιοποίηση του κράτους και θα πρέπει να ενσωματωθούν εκεί ακόμη περισσότερες υπηρεσίες», θα πρέπει να υπάρξει ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης κάτι που το ζητούν οι επενδυτές, θα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και τέλος θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να αυξηθούν προσλήψεις και μισθοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond
Beyond 2024 – Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα
Beyond |

Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον με ρομπότ; - Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα

Για το πώς η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να μάθει και να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου προγραμματισμού, μίλησε το ανθρωποειδές ρομπότ στην έκθεση Beyond

Beyond 2024 – Μιχάλης Μπλέτσας: Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία
Beyond |

Μπλέτσας (Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας): Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία

«Σίγουρα θα υπάρχει προπαγάνδα ενόψει ευρωεκλογών», είπε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας ενώ τόνισε ότι «στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς»