Στην Αργεντινή το εθνικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ και ο πληθωρισμός έχει κάνει τέτοιο άλμα, που ακόμη και το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος έχει αξία μόλις 4 δολάρια ΗΠΑ.

Καταναλωτές που πληρώνουν λογαριασμούς με μεγάλες ποσότητες σε μετρητά έχουν γίνει πλέον οικείο θέαμα στη χώρα, ενώ τα ΑΤΜ ξεμένουν τακτικά από χρήματα, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς δεν χωράνε αρκετά χαρτονομίσματα -ακόμη κι αν αυτά είναι μεγάλης ονομαστικής αξίας.

Αργεντινή: Προσπαθεί να σώσει το πέσο [γράφημα]

Ακόμη και εάν υπολογιστεί η επίσημη ισοτιμία με το δολάριο κι όχι αυτή που ισχύει στο δρόμο, το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος έχει αξία 8 δολάρια (7,9 ευρώ), όπως καθορίζεται από συναλλαγματικούς και άλλους περιορισμούς που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες. Είναι ενδεικτικό ότι το ένα αμερικανικό δολάριο έχε φτάσει να αγοράζει περισσότερα από 234 πέσος Αργεντινής. Στις αρχές του 2023 αγόραζε 177 πέσος, στις αρχές του 2022 αγόραζε 102 πέσος και το 2019 αγόραζε 37 πέσος Αργεντινής.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με 109% και με πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας της Αργεντινής είναι άτυπος, οι πληρωμές σε μετρητά παραμένουν πολύ συνηθισμένες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες χρειάζεται να έχουν μαζί τους μεγάλη ποσότητα σε χαρτονομίσματα.

Η πολύ μεγάλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα υποτίμηση του νομίσματος της χώρας έχει προκαλέσει υλικοτεχνικούς εφιάλτες σε πελάτες, επιχειρήσεις και τράπεζες, οι οποίες χρειάστηκε να βρουν νέους χώρους αποθήκευσης για να φιλοξενήσουν περισσότερα χαρτονομίσματα για τα ΑΤΜ και όχι μόνο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της έχει υποσχεθεί ότι η ψηφιοποίηση των πληρωμών προχωρά και ότι το χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο θα «βελτιώσει τη λειτουργία των ΑΤΜ και, ταυτόχρονα, θα βελτιστοποιήσει τη μεταφορά μετρητών». Το νέο χαρτονόμισμα αποτίει φόρο τιμής στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και περιλαμβάνει τα πορτρέτα των γιατρών Cecilia Grierson, της πρώτης γυναίκας γιατρού της χώρας, και του Ramón Carrillo, του πρώτου υπουργού Υγείας.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στη χώρα ήταν αυτό των 1.000 πέσος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για χαρτονόμισμα των 10.000 πέσος καθώς οι τιμές δεν σταματούν να ανεβαίνουν.

Δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση η Αργεντινή

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 109% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 1991 όταν η Αργεντινή έβγαινε τότε από την κρίση υπερπληθωρισμού. Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών μαζί με ξηρασία ρεκόρ που βιώνει ξανά η χώρα, αναμένεται να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τον πληθωρισμό κοντά στο 150% σε ετήσια βάση για τους επόμενους 12 μήνες.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έσπασε το φράγμα του 100% για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα και ειδικά αυτά σε δολάρια έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις προσπάθειες στήριξης του νομίσματος. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει δίλημμα για την κυβέρνηση. Το Μπουένος Άιρες ανησυχεί σοβαρά για το πώς να ελέγξει τον πληθωρισμό ώστε να αποφύγει νέα κατάρρευση του νομίσματος, αλλά και πως θα προστατεύσει παράλληλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Κίνδυνος για την ανάπτυξη

Η οικονομία της Αργεντινής αναπτύχθηκε οριακά το Μάρτιο καθώς η μηνιαία ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και των κατασκευών αντιστάθμισε τα προβλήματα αντίσταση από την ξηρασία ρεκόρ και τον τριψήφιο πληθωρισμό.

Η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό χαμηλότερο από τις προβλέψεις για αύξηση 0,4%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3%, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Η μεταποιητική δραστηριότητα και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες, παρά τους αντίθετους ανέμους που συσσωρεύονται, ενισχύοντας προς το παρόν την οικονομική δραστηριότητα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί περίπου 3% φέτος, καταγράφοντας επίσης μικρή μείωση και το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως