Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου

Γενικά, η κίνηση αυτή αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο το προσεχές διάστημα.

ΗΠΑ: Τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ [ερωτήσεις – απαντήσεις] 

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος», η οποία θα επιτυγχάνονταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξηγεί ο Φιτς.

Πιστεύουμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι το όριο του χρέους να μην αυξηθεί ή να μην ανασταλεί πριν την κρίσιμη ημερομηνία και κατά συνέπεια η κυβέρνηση μπορεί ν’ αρχίσει να αθετεί πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ακροσφαλής διπλωματία σε σχέση με το ανώτατο όριο του χρέους, η αποτυχία των αρχών ν’ αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, και η αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους σηματοδοτούν κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο.

Η αύξηση είναι απαραίτητη για ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή