Τις διαφορετικές απόψεις των αξιωματούχων της Federal Reserve για πορεία της νομισματικής πολιτικής ανέδειξαν τα πρακτικά (minutes) της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρική τράπεζας. Τα στράτοπεδα ήταν δύο. Από τη μια οι αξιωματούχοι που εμμένουν στη συνέχιση του κύκλου των αυξήσεων και από την άλλη αυτοί που εξέφρασαν την άποψη ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα άρει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιγξη. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν γενικά αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο περισσότερη σύσφιγξη της πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη.

Αν και η απόφαση να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Fed κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη, η περίληψη της συνεδρίασης αντανακλά τη διαφωνία σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση, τη ζυγαρία να κλίνει περισσότερο προς μια λιγότερο επιθετική πολιτική.

Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας που ενέκριναν μπορεί να είναι η τελευταία, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 2ας και 3ης Μαΐου. Άλλοι όμως προειδοποίησαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κρατήσει τις επιλογές της ανοικτές, δεδομένων των κινδύνων του επίμονου πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις του γερακιού της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, o οποίος υποστήριξε ότι η πληθωριστικές πιέσεις είναι επίμονες προειδοποίησε ότι ακόμα και αν η Fed διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της , δεν είναι πιθανό να βάλει τέλος στο κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων.

Στο τέλος, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ( FOMC) που καθορίζει τα επιτόκια ψήφισε να αφαιρεθεί η φράση-κλειδί από τη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση: «ενδέχεται να είναι σκόπιμη η επιπρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής».

Η Fed φαίνεται πλέον να κινείται προς μια πιο εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγιση, με πολλούς παράγοντες να καθορίζουν αν θα συνεχιστεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα μετατοπίστηκε σε μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, σταματώντας ίσως τις αυξήσεις των επιτοκίων για ένα διάστημα τουλάχιστον, ώστε να αφήσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να προσαρμοστούν πλήρως στις ραγδαίες αυξήσεις του κόστους δανεισμού των τελευταίων 14 μηνών.

«Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προοπτικές τους, τότε η περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής μετά από αυτή τη συνεδρίαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη», αναφέρεται στα πρακτικά, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed είναι πιθανό να διακόψει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της στην προσεχή συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου.

Με το προσωπικό της Fed να συνεχίζει να προβλέπει μια ήπια ύφεση αργότερα φέτος, καποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «είδαν ενδείξεις ότι η σύσφιγξη του περασμένου έτους άρχισε να έχει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο», με «σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες» να βλέπουν κινδύνους για την ανάπτυξη λόγω της σύσφιγξης των τραπεζικών πιστώσεων.

«Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν γενικά αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο περισσότερη σύσφιγξη της πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη», αναφέρεται στα πρακτικά. «Πολλοί εξ αυτών επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η προαιρετικότητα μετά από αυτή τη συνεδρίαση».

Τα δύο σενάρια

Ουσιαστικά, η συζήτηση κατέληξε σε δύο σενάρια.

Το ένα που υποστηρίχθηκε από «ορισμένα» μέλη έκρινε ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού ήταν «απαράδεκτα αργή» και απαιτεί περαιτέρω αυξήσεις. Το άλλο, το οποίο υποστηρίχθηκε από «αρκετά» μέλη της FOMC, είδε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην οποία «η περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής μετά από αυτή τη συνεδρίαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη».

Να σημειωθεί ότι στα πρακτικά δεν προσδιορίζονται με αριθμούς οι χαρακτηρισμοί μεμονωμένα μέλη, «μερικά» ή «αρκετά». Ωστόσο, στα «ιερογλυφικά» της Fed, το «αρκετοί» θεωρείται ότι είναι περισσότεροι από το «μερικοί». Στα πρακτικά σημειώνεται, ότι τα μέλη συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σχέση με τον στόχο της Fed.

Ενώ οι μελλοντικές προσδοκίες διέφεραν, φάνηκε να υπάρχει ισχυρή συμφωνία ότι η πορεία στην οποία η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές για συνολικά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022 δεν είναι πλέον τόσο σίγουρη.

«Υπό το πρίσμα των εμφανών κινδύνων για τους στόχους της Επιτροπής όσον αφορά τόσο τη μέγιστη απασχόληση όσο και τη σταθερότητα των τιμών, οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εισερχόμενων πληροφοριών και των επιπτώσεών τους για τις οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ο τραπεζικός κλάδος στο τραπέζι των συζητήσεων

Οι αξιωματούχοι αφιέρωσαν επίσης αρκετό χρόνο για να συζητήσουν τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο περιφερειακών τραπεζών. Στα πρακτικά σημειώνεται ότι τα μέλη είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να διασφαλίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες του.

Κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι οικονομολόγοι της Fed είχαν σημειώσει ότι η αναμενόμενη πιστωτική συρρίκνωση από τις τραπεζικές πιέσεις πιθανότατα θα γείρει την οικονομία προς την ύφεση. Επανέλαβαν αυτόν τον ισχυρισμό στη συνεδρίαση του Μαΐου, αν και σημείωσαν ότι αν η πιστωτική στενότητα υποχωρούσε, αυτό θα αποτελούσε ανοδικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη. Στα πρακτικά σημειώνεται ότι το σενάριο για μικρότερη επίπτωση από τον τραπεζικό τομέα «θεωρείται μόνο λίγο λιγότερο πιθανό από το βασικό σενάριο».

Νέες προβλέψεις θα δημοσιευθούν στο τέλος της συνεδρίασης του επόμενου μήνα, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν αποσαφηνίζουν σχετικά με το πού και πόσο γρήγορα θα κατευθυνθεί η μάχη της Fed για τον πληθωρισμό. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνεται, αλλά μόνο μέτρια, και η οικονομία παραμένει ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν σε βασικούς τομείς, ιδίως όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται και η έξαρση της πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει οδηγήσει σε προσδοκίες σύσφιγξης της πίστωσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή