Σήμα κινδύνου γι άλλη μια φορά εξέπεμψε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα της δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εικονικής εμφάνισής της σε συνέδριο της εφημερίδας The Wall Street Journal στο Λονδίνο, η Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν συνεργάζεται με τους επενδυτές για το πώς θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη χρεοκοπία, καθώς παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση του ορίου χρέους. Μια αύξηση η οποία θα της επιτρέψει να καταβάλει τις πληρωμές της εγκαίρως.

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ΗΠΑ: Η δραματική έκκληση Γέλεν και το κρίσιμο 15νθήμερο

Η ίδια έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δύναται να εκπληρώσουν όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις την 1η Ιουνίου, δίνοντας στους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους.

Οι αμερικανικοί κρατικοί τίτλοι χρέους θεωρούνται ως θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν αθετήσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλες αναταράξεις. Η πληρωμή των τόκων που αφορούν το χρέος θα καταβληθεί στα μέσα Ιουνίου, με άλλες υποχρεώσεις να πρέπει να εξυπηρετηθούν νωρίτερα, σύμφωνα με το Κέντρο Δικομματικής Πολιτικής.

«Δεσμευόμαστε να μην χάσουμε τις πληρωμές και να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους. Δεν συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει χρεοκοπία», απάντησε η Γέλεν ερωτηθείσα  εάν το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τους επενδυτές.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα έχουν τα χρήματα που απαιτούνται στις αρχές Ιουνίου, εκτός εάν οι βουλευτές αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους, μια προειδοποίηση που έχει μεταφέρει στο Κογκρέσο πολλές φορές.

«Φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αρχές Ιουνίου», συμπλήρωσε.

Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους εγκαίρως, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ξεμείνει εντελώς από χρήματα. Ενώ δεν θα μπορεί να δανειστεί περισσότερα, θα έχει μετρητά για τις καταβολές των πληρωμών.

«Εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και αν πετύχουμε το λεγόμενο X-date χωρίς να συμβεί αυτό, θα υπάρξουν ορισμένες υποχρεώσεις που δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε», συμπλήρωσε η οικονομική ηγέτιδα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή