Ήπια αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με αυτά της εβδομάδας που προηγήθηκε να αναθεωρούνται πτωτικά αισθητά. Τα στοιχεία και από τις δύο εβδομάδες επιβεβαιώνουν ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει ισχυρή.

Επιβραδύνεται η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 4.000, φθάνοντας στις προσαρμοσμένες εποχικά 229.0000 κι έναντι προβλέψεων για 245.000 νέες αιτήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι νέες αιτήσεις της εβδομάδας που προηγήθηκε της εξεταζόμενης αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα κατά 17.000, στις 225.000. Παρά τη μικρή αύξηση, οι νέες αιτήσεις παραμένουν εντός του εύρους στο οποίο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θεωρείται υγιής.

Τον Μάρτιο, ήταν διαθέσιμη 1,6 θέση εργασίας για κάθε Αμερικανό, ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από το εύρος του 1 έως 1,2, το οποίο εκτιμάται ότι δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται κι ενώ έχουν προηγηθεί τα αισιόδοξα μηνύματα από τις λιανικές πωλήσεις, τη μεταποιητική παραγωγή και την επιχειρηματική δραστηριότητα, μηνύματα τα οποία υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως η αμερικανική οικονομία έχει ανεβάσει ρυθμούς στο β΄ τρίμηνο του 2023. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία η βελτίωση της εικόνας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς συντελείται εν μέσω της πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Από τον Μάρτιο του 2022, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης.

Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι απολύσεις θα αυξάνονταν καθώς οι επιπτώσεις οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων εξαπλώνονται στην οικονομία και οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση στην πίστωση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το α΄ τρίμηνο. Το αμερικανικό ΑΕΠ έτρεξε ρυθμό 1,3% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη κυβερνητική εκτίμηση για το α΄ τρίμηνο, υψηλότερα του 1,1% της προηγούμενης εκτίμησης ένα μήνα πριν. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκτίμησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ