Συγκρατημένα αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταδιακά, καθώς η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής καταγράφεται πλεόν στη ζήτηση, η οποία εξασθενεί.

Η επιβράδυνση της δυναμικής της αγοράς εργασίας προστέθηκε στην πτώση των λιανικών πωλήσεων και της μεταποιητικής δραστηριότητας αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό, γεγονός που θα μπορούσε να δυσχεράνει την πρόσβαση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων σε δάνεια. Την ίδια ώρα ο δείκτης που μετράει την μελλοντική οικονομική δραστηριότητα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2-1/2 ετών τον Μάρτιο.

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

«Μετά από μήνες και μήνες παρακολούθησης, για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε την ύφεση να έρχεται και θα είναι θαύμα αν δεν έχουμε ύφεση στην οικονομία», εξηγεί στο Reuters ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 245.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 240.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι σημείωσαν επίσης ότι οι συντελεστές εποχικής προσαρμογής, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την αφαίρεση των εποχικών διακυμάνσεων από τα στοιχεία, ήταν λιγότερο ευνοϊκοί την περασμένη εβδομάδα.

Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 7.021 σε 228.216 την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση των αιτήσεων κατά 6.703 στη Νέα Υόρκη και η αύξηση κατά 3.079 στη Τζόρτζια, καθώς και οι αξιοσημείωτες αυξήσεις στο Κονέκτικατ και το Ρόουντ Άιλαντ αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στην Καλιφόρνια, το Τέξας, την Πενσυλβάνια, την Ιντιάνα και το Οχάιο.

Παρά τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση, οι προσαρμοσμένες αιτήσεις στα τρέχοντα επίπεδα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή, γεγονός που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, προτού ενδεχομένως σταματήσει τον ταχύτερο κύκλο σύσφιgξης της νομισματικής πολιτικής της από τη δεκαετία του 1980.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να φθείρεται

Η περιοδική «Μπεζ Βίβλο»  “Beige Book” της Fed την Τετάρτη περιέγραψε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας «μετριάστηκε κάπως» στις αρχές Απριλίου «καθώς αρκετές περιφέρειες ανέφεραν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης» σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις. Ανέφερε επίσης ότι η αγορά εργασίας γίνεται λιγότερο σφιχτή, σημειώνοντας ότι «ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων ανέφερε μαζικές απολύσεις», οι οποίες «επικεντρώθηκαν σε ένα υποσύνολο των μεγαλύτερων εταιρειών».

Αν και η έκθεση ανέφερε ότι αρκετές περιφέρειες σημείωσαν ότι οι τράπεζες είχαν αυστηροποιήσει τα κριτήρια δανεισμού, ο αντίκτυπος δεν έχει γίνει ακόμη ορατός στα περισσότερα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων. Οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες δρουν γενικά με καθυστέρηση στην οικονομία.

Σε ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη, το Conference Board ανέφερε ότι ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης (LEI) μειώθηκε κατά 1,2% τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως