Σχεδόν 8% ήταν ο μετεκλογικός απολογισμός στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αναρριχήθηκε στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2014, ενώ έθεσε και τις βάσεις για ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,54% στις 1.220,89 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του ΓΔ ήταν 7,8%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ικανοποίηση από την πρόοδο στο όριο χρέους των ΗΠΑ

Με μία μόνο διορθωτική συνεδρίαση, το ΧΑ υποδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα μεγάλο μέρος κεφαλαίων που περίμεναν στην «αίθουσα αναμονής» μέχρι να έχει καλύτερη εικόνα από τις εκλογικές ισορροπίες. Μάλιστα, η ρευστότητα που εισήλθε αυτές τις ημέρες στην αγορά έδειξε να διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερο εμβαδό του ταμπλό, καθιστώντας πιο συμπαγή την άνοδο. Αυξάνονται επομένως οι πιθανότητες να συνεχιστεί η ανάβαση, με πρώτο στόχο την περιοχή των 1250 μονάδων του ΓΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και λήξη της κίνησης.

Η επενδυτική βαθμίδα

Άλλωστε πέραν των θετικών θεμελιωδών που διαθέτει η αγορά, πλέον σύσσωμη η κοινότητα των αναλυτών, ξένων και εγχωρίων, θεωρεί την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ως «τελειωμένη υπόθεση». Και αυτή η προοπτική καθιστά τα ελληνικά assets επιλέξιμα από πολλούς δείκτες, προσελκύοντας σταθερή ζήτηση από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή παγκόσμιων επενδυτών.

Αν και τρέφονται κάποιες ελπίδες να δούμε κάποια έκπληξη στις 9 Ιουνίου από τη Fitch, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, δεδομένων των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Επομένως, οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι αξιολογήσεις στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, με την αγορά να έχει πλέον ένα τετράμηνο μπροστά της ώστε να ετοιμαστεί για την σχεδόν βέβαιη είσοδο θεσμικών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εισέλθουν λόγω έλλειψης της IG.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Alpha Bank με +6,25% και η ΔΕΗ με +4,33%, οδήγησαν την άνοδο, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Λάμδα, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Coca Cola, ΟΛΠ και Σαράντη. Θετικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Quest, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αρνητικά οι Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους