Οι περισσότεροι ενοικιαστές δεν διαπραγματεύονται χαμηλότερες τιμές ενοικίου όταν η μίσθωση τους είναι προς ανανέωση, παρόλο που λειτουργεί στο 25% των περιπτώσεων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το ποσοστό επιτυχίας για τη διαπραγμάτευση φθηνότερου ενοικίου έχει αυξηθεί από 17% τον Οκτώβριο του 2022 σε λίγο πάνω από 25% από τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με το Avail, μια πλατφόρμα για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Παρίσι: Ρύθμιση για την ενοικίαση ακινήτων μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb

Διστάζουν να διαπραγματευτούν

Ωστόσο, μόνο το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε την τιμή για την πιο πρόσφατη ανανέωση της μίσθωσης, σύμφωνα με το CNBC.

«Οι ενοικιαστές έχουν σίγουρα μεγαλύτερη μόχλευση τώρα», λέει ο Jon Leckie, ερευνητής δεδομένων για το Rent.com, έναν ιστότοπο με καταχωρήσεις ενοικίασης. «Με περισσότερα ακίνητα και λιγότερη ζήτηση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ανταγωνίζονται για τους ενοικιαστές περισσότερο από ό,τι πριν από λίγους μήνες».

Η αύξηση των τιμών των ενοικίων έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, με το μεσαίο ενοίκιο στις 50 πιο πολυπληθείς πόλεις των ΗΠΑ να κυμαίνεται στα 2.000 δολάρια το μήνα από τα τέλη του 2022, μετά από άνοδο κατά περίπου 300 δολαρίων το 2021 και το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία τιμών της Redfin. Η επιβράδυνση της αύξησης των ενοικίων, με τη σειρά της, έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές, υποστηρίζει ο Leckie.

Τα οφέλη της διαπραγμάτευσης

«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε το ενοίκιο αν μπορείτε», τονίζει. «Αλλά οι άνθρωποι έχουν εξαρτηθεί από την ιδέα ότι, Ω, όχι, τα ενοίκια είναι τρελά, οι ιδιοκτήτες μπορούν απλώς να χρεώνουν ό,τι θέλουν. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον», προσθέτει.

Επιπλέον, η διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα οφέλη εάν ένας ιδιοκτήτης αρνηθεί να μειώσει την τιμή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλες παραχωρήσεις, όπως επισκευές ή αναβαθμισμένες ανέσεις.

Ας δούμε πέντε συμβουλές για τη διαπραγμάτευση του ενοικίου από ειδικούς στα ακίνητα.

1. Ερευνήστε τις τιμές ενοικίων στη γειτονιά σας

Ελέγξτε τους τοπικούς ιστότοπους καταχώρισης ενοικιάσεων για να επιβεβαιώσετε τις τιμές ενοικίασης για παρόμοια σπίτια στη γειτονιά σας. Εάν πληρώνετε περισσότερα από όσο ενοικιάζονται αντίστοιχες κατοικίες, θα έχετε ένα πειστικό, βασισμένο σε γεγονότα επιχείρημα για μια δίκαιη τιμή με βάση τις τιμές της τοπικής αγοράς ενοικίασης.

2. Αξιοποιήστε το ιστορικό πληρωμών σας

Οι ιδιοκτήτες προτιμούν τους ενοικιαστές που διατηρούν τα σπίτια τους σε καλή κατάσταση και έχουν μακρά ιστορία στις έγκαιρες πληρωμές ενοικίων. Εάν μένετε στο ίδιο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι λογικό να ζητήσετε έκπτωση.

Ομοίως, όταν διαπραγματεύεστε μια μίσθωση με έναν νέο ιδιοκτήτη, μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια από προηγούμενους ιδιοκτήτες για να τον πείσετε ότι είστε αξιόπιστος ενοικιαστής.

3. Προτείνετε μια μεγαλύτερη, μειωμένη μίσθωση

Εάν είστε ευχαριστημένοι με την κατοικία σας και δεν σκέφτεστε να μετακομίσετε σύντομα, σκεφτείτε να προτείνετε μια μεγαλύτερη μίσθωση, όπως δύο χρόνια αντί για ένα. Σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη σας μια μειωμένη τιμή στο μηνιαίο ενοίκιο σας.

4. Επωφεληθείτε από την εποχική τιμολόγηση

Προσπαθήστε να υπογράψετε νέες μισθώσεις τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που είναι η κορύφωση εκτός εποχής για την αγορά ενοικίων. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά ενοικίων είναι εποχιακή, επομένως οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται ανάλογα με τη ζήτηση και την εποχή του χρόνου. Όταν υπάρχει λιγότερη ζήτηση, οι τιμές τείνουν να πέφτουν.

5. Διαπραγματευτείτε άλλα προνόμια

Εάν ο ιδιοκτήτης σας είναι απρόθυμος να μειώσει το μηνιαίο κόστος σας, μπορείτε να προτείνετε άλλες παραχωρήσεις, όπως  επισκευές ή αναβαθμίσεις στις ανέσεις του σπιτιού σας, όπως το βάψιμο των τοίχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή