Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Εκλογές στην Τουρκία: Οι τελευταίες κινήσεις από Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Η τουρκική λίρα, που αποδυναμώνεται σταθερά μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεπέρασε το όριο των 20 έναντι του δολαρίου ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμένει στην εξουσία μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν πως σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να κινηθεί προς το 23. Η λίρα θεωρούν είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένη ως αποτέλεσμα των προσπαθειών παρέμβασης και ανάλογα με το πώς θα καταλήξουν οι εκλογές, το νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί απότομα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» συμπληρώνει.

Τα ανορθόδοξα οικονομικά του Ερντογάν

Η μεταβλητότητα του τουρκικού νομίσματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και την ενίσχυση των εξαγωγών και όχι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο Ερντογάν ενστερνίζεται  την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τον πληθωρισμό και σ΄αυτό το πλαίσιο δεν επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Ο αντίκτυπος αυτής της άποψης ήταν ότι το 2018 με τέσσερις  λίρες αγόραζες ένα δολάριο και το 2021 το αγόραζες με 18 λίρες.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σήμερα παραμένει στο 44% ενώ οι καταναλωτές βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται. Σε περίπτωση που τα σενάρια των αναλυτών επιβεβαιωθούν και ο Ερντογάν κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η πορεία των οικονομικών του μέτρων δεν αναμένεται να αλλάξει.

Περαιτέρω υποχώρηση της λίρας, επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις ξένων νομισμάτων και έλλειψη συναλλάγματος για τη διευθέτηση εθνικών οφειλών είναι όλα πιθανές επιπτώσεις συνέχισης της ισχύουσας οικονομικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή