Να καταβάλει 926 εκατ. δολάρια στον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας Μπιτζίνα Ιβανισβίλι διέταξε την Credit Suisse δικαστήριο της Σιγκαπούρης, σε «ένα τελικό πλήγμα για την τράπεζα πριν η UBS ολοκληρώσει την εξαγορά της την επόμενη εβδομάδα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times.

ΕΕ: Εγκριση της συγχώνευσης Credit Suisse και UBS

Ο Ιβανισβίλι, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας, είχε ήδη κερδίσει μια υπόθεση εναντίον της ελβετικής τράπεζας στις Βερμούδες πέρυσι, όπου του επιδικάστηκαν 607,5 εκατ. δολάρια.

Η διαμάχη του δισεκατομμυριούχου με την Credit Suisse χρονολογείται από το 2011, όταν ήταν πελάτης και θύμα ενός ιδιωτικού τραπεζίτη που εξαπάτησε μερικούς από τους πιο ευαίσθητους λογαριασμούς της ελβετικής τράπεζας.

Η υπόθεση

Όπως αναφέρει το βρετανικό έντυπο, για περισσότερο από μια δεκαετία ο ιδιωτικός τραπεζίτης της Credit Suisse Patrice Lescaudron εξαπατούσε ορισμένους από τους πελάτες της τράπεζας χρηματοδοτώντας έναν πολυτελή τρόπο ζωής με ακριβά σπίτια, σπορ αυτοκίνητα και ρολόγια Rolex.

Μια καταδικαστική έκθεση για την υπόθεση από την ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma, η οποία δόθηκε κατά λάθος στη δημοσιότητα πριν από δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι επανειλημμένα προειδοποιητικά σημάδια, στοιχεία για εκατοντάδες ύποπτες συναλλαγές και τέσσερις επίσημες πειθαρχικές διαδικασίες δεν είχαν ενεργοποιηθεί από την Credit Suisse.

Η τράπεζα υποστήριζε επί μακρόν ότι ο Lescaudron – ο οποίος καταδικάστηκε ποινικά το 2018 και αυτοκτόνησε το 2020, έχοντας ήδη αποφυλακιστεί – ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος απατεώνας που εργάστηκε ακούραστα για να κρύψει την παράνομη δραστηριότητά του από τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους του. Η ελβετική ποινική έρευνα κατά του Lescaudron έκρινε ότι η τράπεζα είχε αδικηθεί.

Δικαστής του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης διέταξε την Παρασκευή την τοπική θυγατρική της Credit Suisse να καταβάλει 926 εκατ. δολάρια, μείον 79 εκατ. δολάρια που είχε ήδη καταβάλει. Ο δικαστής δήλωσε ότι το ποσό στην υπόθεση των Βερμούδων θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου, ώστε να μην υπάρξει διπλή ανάκτηση.

Το κόστος για τις Credit Suisse-UBS

Σε ανακοίνωσή της, η Credit Suisse δήλωσε ότι «θα ασκήσει σθεναρά έφεση», προσθέτοντας ότι «η απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι λανθασμένη και θέτει πολύ σημαντικά νομικά ζητήματα». Η τράπεζα ασκεί επίσης έφεση κατά της απόφασης των Βερμούδων.

Αφού ληφθούν υπόψη τα χρήματα που έχουν ήδη επιστραφεί στον Ιβανισβίλι και η καταδίκη στην υπόθεση των Βερμούδων, η Credit Suisse αναμένει ότι θα πρέπει να καταβάλει 500 εκατ. δολάρια μετά την απόφαση της Σιγκαπούρης, εάν η έφεσή της αποτύχει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα – ποσό που δεν έχει προϋπολογιστεί στο σύνολό του.

Με την μακροχρόνια διαμάχη με τον Ιβανισβίλι να είναι μόνο μία από τις πολλές νομικές μάχες που απασχολούν την Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, η UBS έχει βάλει στην άκρη 4 δισ. δολάρια για να καλύψει ρυθμιστικά και δικαστικά ζητήματα της Credit Suisse.

Όσο για την εξαγορά, αυτή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την έγκριση, την Πέμπτη, της συμφωνίας από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή