Σημαντική μείωση κατέγραψαν τα κέρδη της βιομηχανίας στην Κίνα το πρώτο τετράμηνο του 2023, καθώς τα περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να πιέζονται  και η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Οι βιομηχανίες είναι αντιμέτωπες με την αδύναμη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όπως αποτυπώνεται στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 20,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση ήταν της τάξης του  21,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS). Τα στοιχεία αφορούν επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 20 εκατ. γιουάν (2,89 εκατ. δολάρια) από τις κύριες δραστηριότητές τους.

Γερμανία: «Πόλεμος» κυβέρνησης – εταιρειών για τα «μάτια» της Κίνας

«Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, ιδίως οι ιδιωτικές και μετοχικές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να επηρεάζονται από έναν συνδυασμό δυσμενών παραγόντων,  η βραχυπρόθεσμη πίεση στην οικονομική ανάκαμψη και η πτωτική τάση του δείκτη PPI (Δείκτης Τιμών Παραγωγού)», εξηγεί στο CNBC ο  επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang Lasalle, Μπρους Πάνγκ.

Οι ξένες επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη τους να διολισθαίνουν κατά 16,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν πτώση 22,5%, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.

Τα κέρδη υποχώρησαν για 27 από τους 41 κύριους βιομηχανικούς κλάδους κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τη βιομηχανία τήξης σιδηρούχων μετάλλων και επεξεργασίας έλασης να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 99,4%.

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών

Η Lenovo, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη κατέρρευσαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. H εταιρεία προχώρησε σε περικοπές απολύοντας το 8% με 9% του ανθρώπινου δυναμικού για να μειώσει το κόστος, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές (PC) συνέχισε να υποχωρεί.

Οι παραγωγοί χάλυβα και άλλων βιομηχανικών μετάλλων πλήττονται επίσης. Οι τιμές των ράβδων οπλισμού χάλυβα που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αυτή την εβδομάδα και μόνο το ένα τρίτο των εργοστασίων της χώρας λειτουργεί σήμερα με κέρδη, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Mysteel.

«Υπάρχει ακόμη κάποια πίεση που γίνεται αισθητή τον Μάιο λόγω της διαφοράς μεταξύ των τιμών αγοράς και των τιμών πώλησης, με τις τιμές του χάλυβα να πέφτουν κατά τη διάρκεια του μήνα λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της ζήτησης», όπως εξήγησαν στελέχη της Baosteel, θυγατρική της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο- China Baowu Steel Group.

Καμπανάκι για τις προοπτικές της οικονομίας

Στο επόμενο στάδιο, η Κίνα θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση και την επέκταση της ζήτησης, στην περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου παραγωγής και εμπορίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σημειώνει ο στατιστικολόγος της NBS, Σαν Ξάο.

Η αρνητική εικόνα των βιομηχανικών κερδών προστίθεται στις ανακοινώσεις για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής , τις λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων σε ακίνητα, συνθέτοντας την εικόνα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Το Πεκίνο έχει θέσει έναν μέτριο στόχο ανάπτυξης της τάξης του 5% για φέτος. Τα σημάδια μιας ζωηρής ανάκαμψης στον απόηχο του απότομου τερματισμού των περιορισμών λόγω της πανδημίας ,είχαν ωθήσει πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνα.

Ωστόσο, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες αναθεώρησαν επί τω χείρω  τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 μετά την απογοήτευση που προκάλεσαν τα στοιχεία του Απριλίου, με τη Nomura να μειώνει την πρόβλεψή της στο 5,5% από 5,9% προηγουμένως και την Barclays να αναθεωρεί την άποψή της στο 5,3% από 5,6%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Li Qiang υποσχέθηκε πιο στοχευμένα μέτρα για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης και τη σταθεροποίηση της εξωτερικής ζήτησης σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ