Στο πλευρό των συγγραφέων του Χόλυγουντ, οι οποίοι απεργούν από τις 2 Μαΐου θα βρεθούν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, οδηγών φορτηγών και άλλων εργαζομένων καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις νέες τους συλλογικές συμβάσεις, προμηνύοντας ένα καυτό καλοκαίρι για τα εργασιακά στο Λος ‘Αντζελες.

Η απεργία των σεναριογράφων

Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ κατέβασαν τα μολύβια τους για πρώτη φορά μετά 15 από χρόνια διεκδικώντας αξιοπρεπείς αμοιβές ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες πιέζονται από τη Wall Street για υψηλότερα κέρδη, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες τους έχουν επηρρεαστεί αρνητικά από τo streaming και πλέον εργάζονται περισσότερες ώρες με χαμηλότερες απολαβές.  Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Συνδικάτο θέλει διασφαλίσεις για να αποτρέψει τα στούντιο από το να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργούν νέα σενάρια από την προηγούμενη δουλειά των συγγραφέων. Οι συγγραφείς θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα τους ζητηθεί να ξαναγράψουν τα προσχέδια σεναρίων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Χόλιγουντ: Η εκμετάλλευση των συγγραφέων είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της «ψηφιακής φεουδαρχίας»

Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο, δήλωσε ότι προσέφερε «γενναιόδωρες» αυξήσεις στις αποζημιώσεις των συγγραφέων. Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.Η προηγούμενη απεργία είχε διάρκεια 100 μέρες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έπαιζαν επαναλήψεις, καθώς στο σωματείο μετέχουν και οι συγγραφείς που εργάζονται στα τηλεοπτικά στούντιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Milken «στοίχισε» στην οικονομία της Καλιφόρνια 2,1 δισ. δολάρια.

Union workers rally to fight alongside Writers Guild of America for liveable wages and future contracts in Downtown Los Angeles, California, U.S., May 26, 2023. REUTERS/Jorge Garcia

Οι μισθοί το βασικό αίτημα

Την Παρασκευή, μερικές εκατοντάδες μέλη συνδικάτων του τουρισμού και της φιλοξενίας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα logistics και δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λος Άντζελες  στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Τα συνδικάτα που συμμετείχαν εκπροσωπούν περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους με συλλογικές συμβάσεις που λήγουν επίσης το 2023.

«Θα είναι ένα καυτό εργασιακό καλοκαίρι», είπε στην ομοιλία μπροστά στους συγκεντρωμένους  η Λορένα Γκονζάλεζ, εκτελεστική γραμματέας της Εργατικής Ομοσπονδίας της Καλιφόρνιας. «Η δύναμή σας να μείνετε ενωμένοι είναι αυτή που θα διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά εργαζομένων θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει».

Οι διοργανωτές, όπως μεταδίδει το Reuters,  δήλωσαν ότι τα συνδικάτα είχαν καθολικά αιτήματα για βιώσιμους μισθούς εν μέσω της αύξησης του κόστους των τροφίμων, της στέγασης και των μεταφορών. Εξάλλου οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν πλήξει σκληρά το εισόδημα των νοικοκυριών έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις και απεργίες πολλά συνδικάτα εργαζόμενων και στη Γηραία ‘Ηπειρο με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών.  Επιπλέον, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ανεβάσει υψηλόπτερα το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών.

Σε αυτό το μαχητικό  περιβάλλον η  συγγραφέας Ντάνιελ Ρόντερικ  εξέφρασε την ελπίδα  ότι οι συγγραφείς θα ηγηθούν ενός κινήματος «που όλοι δεν αντέχουν».

«Όλοι νιώθουν ότι τους τρώνε ζωντανούς με κάποιον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters, H ίδια κατέβηκε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέα, και τα δύο παιδιά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή