Στην τελική ευθεία του ιστορικού κύκλου της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκάμπριελ Μακλούφ.
«Δεδομένων των σημερινών προοπτικών για την πορεία του πληθωρισμό, είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην “κορυφή της σκάλας», είπε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Επομένως, η επιβράδυνση του ρυθμού με συνήθη βήματα επιτοκίων είναι κατάλληλη».
Μακλούφ -ΕΚΤ: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που έχουμε χάσει
Η ΕΚΤ αυτό το μήνα έκανε στροφή και επιβράδυνε τον ρυθμό της σύσφιγξης, αυξάνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Πρόκειται για την χαμηλότερη κίνηση σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης κατά 375 μονάδες βάσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, αν και ο Mακλουφ δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.
«Η κάθε απόφαση νομισματικής πολιτικής από εδώ και πέρα πρέπει να εξαρτάται από τα δεδομένα, λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να «επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».
Συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική
Ο ισπανός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε επίσης ότι «σε περιόδους όπως αυτή – όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός – η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει» τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή.»
«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αποφεύγει να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων», είπε. «Κατά προτίμηση, οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια αποπληθωρισμού με τη σταδιακή μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβαθμίσουν τις πολιτικές τους ώστε να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να αποφύγουν δυσμενείς διανεμητικές επιπτώσεις».
Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Βέλγος ομόλογός του – ο Pierre Wunsch – ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες «χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%».
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ