Aνοδο 28% σημείωσαν την Πέμπτη οι μετοχές της Nvidia, στα 392 δολάρια, κάνοντας την εταιρεία να αξίζει πάνω από 950 δις δολάρια.

Η άνοδος πυροδοτήθηκε από τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά στις 24 Μαΐου και ήταν 53% υψηλότερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Nvidia: Ετοιμη να σπάσει το ρεκόρ της Apple στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης σε μια ημέρα

Η Nvidia βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από το 1 τρισ. δολάρια και είναι έτοιμη να γίνει  η ένατη εταιρεία που θα ξεπεράσει αυτό το ορόσημο. Οι επενδυτές έχουν ξεχωρίσει τη Nvidia ως έναν από τους μεγάλους  νικητές στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά την επιτυχία του ChatGPT  και άλλων δημοφιλών εργαλείων.

Τα τσιπ της εταιρείας υπερέχουν στην παράλληλη επεξεργασία, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για λογισμικό εκπαίδευσης βομβαρδίζοντάς το με δεδομένα. Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia συγκεντρωμένες σε έναν υπερυπολογιστή που ανήκει στη Microsoft.

To κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων

Στην κορυφή η Apple με 2,99 τρισ. κεφαλαιοποίηση, ακολουθούμενη από την Microsoft με 2,58 τρισ. Στην τρίτη θέση ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco με 2,49 τρισ. και στην τέταρτη η Alphabet με 1,99 τρισ. δολάρια. Στη συνέχεια συναντάμε τις Amazon, Tesla, Meta και Petrochina. Η Nvidia βρίσκεται στην ένατη θέση με κεφαλαιοποίηση ελάχιστα μικρότερη του ενός τρισ. και ετοιμάζεται να μπει στο κλειστό κλαμπ των τρισεκατομυριούχων.

Τι εστί Nvidia

H αξία της Nvidia αυξήθηκε κατά 184 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη. Αυτό ήταν το τρίτο μεγαλύτερο κέρδος μιας ημέρας στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις ΗΠΑ.

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 από τον Jensen Huang, ο οποίος εξακολουθεί να διευθύνει την εταιρεία. Αποδείχθηκε πιο επιτυχημένη από τους ομολόγους της στην ανάπτυξη τσιπ που μετατρέπουν τον κώδικα υπολογιστή στις ρεαλιστικές εικόνες που αγαπούν οι χρήστες υπολογιστών, ενώ αντίθετα είδε τους αντιπάλους της να εξαγοράζονται, να χρεοκοπούν ή να συγχωνεύονται σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πιο ισχυρού επεξεργαστή H100 της Nvidia, έχουν γίνει περιζήτητα, όχι μόνο από εταιρείες Big Tech, αλλά και από ένα κύμα νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το OpenAI και το Anthropic, που έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματική χρηματοδότηση τους τελευταίους μήνες.

Η «έκρηξη» της Nvidia

Ακόμη και πριν από την Πέμπτη, οι μετοχές της Nvidia είχαν διπλασιαστεί το 2023, καθώς οι περσινές ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση των δαπανών στο cloud μετά από μια υπερβολή της Big Tech στην εποχή της πανδημίας έδωσαν τη θέση τους στον φρενήρη ενθουσιασμό για μια νέα γενιά AI, με επικεφαλής τα chatbots όπως το OpenAI’s ChatGPT και Google’s Bard.

Παρόλο που οι Amazon, Google, Meta και Microsoft επενδύουν στα δικά τους προσαρμοσμένα τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη, οι αναλυτές είπαν ότι λίγες εταιρείες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο τεχνολογικό πλεονέκτημα της Nvidia.

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία της Τετάρτης με αναλυτές ότι 15 χρόνια επενδύσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας έφεραν τη Nvidia «στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή» όταν το ChatGPT ξεκίνησε έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο επενδύσεων από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

«Με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται ο πρωταρχικός φόρτος εργασίας των περισσότερων από τα κέντρα δεδομένων του κόσμου που παράγουν πληροφορίες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός ενός κέντρου δεδομένων θα μετατοπιστεί πολύ δραματικά προς την επιτάχυνση των υπολογιστών, και το βλέπετε τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ανοδος της τεχνητής νοημοσύνης

«Βλέπουμε προφανώς μια τεράστια άνοδο στη ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης και η Nvidia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού»,  δήλωσε ο Geoff Blaber, διευθύνων σύμβουλος της CCS Insight, μιας εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας, περιγράφοντας τα τσιπ και τα συναφή εργαλεία λογισμικού της ως «επιλογές» μιας «αλλαγής γενεών στην τεχνητή νοημοσύνη». «Βρίσκονται χωρίς αμφιβολία στην pole position γιατί παρέχουν μια πολύ ολοκληρωμένη αλυσίδα εργαλείων που καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί να παράξει αυτή τη στιγμή».

Πηγές: Reuters, Bloomberg, Graphic News, Refinitiv Datastream

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί