Ενισχυμένες βγήκαν οι μετοχές της ολλανδικής ASML και της ταϊβανέζικης TSMC, δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο, μετά από τον εντυπωσιασμό των επενδυτών από τα κέρδη που ανακοίνωσε η Nvidia.

Η Nvidia ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς την Τετάρτη. Αλλά η πρόβλεψή της για πωλήσεις περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο – περισσότερο από 50% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street – ήταν αυτό που οδήγησε τη μετοχή του αμερικανικού κολοσσού να αυξηθεί περισσότερο από 24% στις συναλλαγές μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας.

Apple: Στροφή στην προμήθεια ημιαγωγών από τις ΗΠΑ

Να σημειωθεί δε ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ της Αpple όσον αφορά την αύξηση της κεφαλαιοποίησης σε μια ημέρα. Και αυτό χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη που καταγράφει η αγορά των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο κατάφερε να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του έως και 29% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα των αγορών. Εάν το κέρδος διατηρηθεί, η αξία του θα αυξηθεί κατά 219 δισεκατομμύρια δολάρια στο ιστορικό υψηλό των 974 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Η πρόβλεψη της Nvidia έρχεται καθώς η ζήτηση για ημιαγωγούς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται.

Η Nvidia σχεδιάζει και πουλά μικροτσίπ GPU που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων και τροφοδοτούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αναμφισβήτητα μετά από το λανσάρισμα του ChatGPT από την OpenAI.

Η άνοδος της μετοχής της Nvidia πυροδότησε ένα αντίστοιχο ράλι ανόδου και για άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου ημιαγωγών παγκοσμίως.

Δύο από αυτές τις εταιρείες είναι η ASML και η TSMC. Η ASML, με έδρα την Ολλανδία, σημείωσε άνοδο άνω του 5% στο άνοιγμα των αγορών και συνέχισε με ποσοστά της τάξης του 4% την Πέμπτη. Η TSMC, η οποία είναι εισηγμένη στην Ταϊβάν, έκλεισε με άνοδο μεγαλύτερου του 3%.

Αυτό το ράλι μπορεί να εξηγηθεί από ένα απλό γεγονός: η Nvidia δεν κατασκευάζει τους δικούς της ημιαγωγούς. Αντίθετα, βασίζεται στην TSMC, τον πιο προηγμένο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, για την κατασκευή των GPU του. Και η TSMC βασίζεται σε μηχανήματα της ASML, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Σχέσεις… εξάρτησης των τριών κολοσσών

Η ανοδική πρόβλεψη της Nvidia για το δεύτερο τρίμηνο ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι θα αυξήσει τις παραγγελίες σε εταιρείες όπως η TSMC, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στον εξοπλισμό της ASML.

«Έχουμε προμηθευτεί σημαντικά υψηλότερη προσφορά για το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε η Colette Kress, οικονομική διευθύντρια της Nvidia, την Τετάρτη.

Το ράλι των τιμών των μετοχών σε ολόκληρο τον κλάδο υπογραμμίζει τη συγκεντρωτική φύση της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών.

Η Nvidia είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης όσον αφορά τον σχεδιασμό ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης, αλλά βασίζεται στην TSMC — τη μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών με συμβόλαια σε όλο τον κόσμο. Η TSMC με τη σειρά της κατασκευάζει τσιπ για μια πληθώρα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Apple, για παράδειγμα.

Εν τω μεταξύ, η ASML είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να κατασκευάσει και να πουλήσει τη μηχανή λιθογραφίας ακραίων υπεριωδών (EUV) αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το υπερσύγχρονο μηχάνημα απαιτείται για την κατασκευή ημιαγωγών αιχμής, τα όμοια των οποίων απαιτούνται από την Nvidia για τις κορυφαίες GPU της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI