Τα εντυπωσιακά κέρδη που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Nvidia, που πυροδότησε ράλι στη μετοχή της εταιρείας συμπαρασύροντας και άλλους ομολόγους της δίνουν ένα σημαντικό στοιχείο τόσο για τις αγορές όσο και για την οικονομία: καλώς ή κακώς, η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον.

Είτε πρόκειται για εξατομικευμένες αγορές, για sel drive αυτοκίνητα ή για μια ευρεία γκάμα χρήσεων ρομποτικής για την υγειονομική περίθαλψη, τα παιχνίδια και τα οικονομικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα στη ζωή σχεδόν όλων.

Ποια εταιρεία σπάει το ρεκόρ της Apple και φλερτάρει με κεφαλαιοποίηση 1 τρισ.!

Τι αποκαλύπτει η Nvidia

Τα τεράστια δημοσιονομικά κέρδη πρώτου τριμήνου της Nvidia βοήθησαν στην ποσοτικοποίηση του φαινομένου καθώς η εταιρεία πλησιάζει σε μια ελίτ ηγετών της τεχνολογίας με αποτιμήσεις αγοράς 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και σαφή ηγετική θέση τόσο στη Wall Street όσο και στη Silicon Valley.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματική, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόδα και βρισκόμαστε μόνο στα πρώτα βήματα», δήλωσε στο CNBC, ο Steve Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard. «Αλλάζει την πορεία της οικονομίας τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες; Πιθανώς όχι. Αλλάζει την οικονομία κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών έως έξι ετών; Απολύτως, και με πολύ ενδιαφέροντες τρόπους.»

Μερικές από τις αλλαγές που προβλέπει ο Blitz είναι η μειωμένη ζήτηση για ξένη εργασία, ένα φαινόμενο «σημείων πώλησης» όπου η κωδικοποίηση και η δημιουργική γραφή μπορούν να γίνουν από μηχανές αντί από ανθρώπους και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που ξεπερνούν αυτό που φαίνεται πλέον προφανές.

Η ανάπτυξη προϊόντων όπως το ChatGPT του OpenAI, ένα chatbot που συνομιλεί με τον χρήστη, βοήθησε να αποκτήσουμε τις δυνατότητες.

«Είναι δύσκολο για μένα να υπερεκτιμήσω την αξία ή τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και είναι σύμφωνη με την άποψή μου ότι η επόμενη δεκαετία αφορά την ευρύτερη εφαρμογή της τεχνολογίας πέρα ​​από αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα, πέρα ​​από υπολογιστές και τηλέφωνα, και αυτή η εφαρμογή έχει τεράστια θετικά αποτελέσματα», είπε ο Blitz.

Για τη Nvidia, το ανοδικό είναι ήδη εμφανές.

Σαν να μην ήταν αρκετό το κέρδος 1,09 δολ. ανά μετοχή από έσοδα 7,19 δισ. $ , και τα δύο πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της Wall Street, η εταιρεία υποστήριξε ότι περίμενε 11 δισ. $ σε πωλήσεις για το τρέχον τρίμηνο.

Η άλλη όψη

Η ευρύτερη αντίδραση της αγοράς, ωστόσο, ήταν συγκρατημένη.

Ενώ ο δείκτης ημιαγωγών S&P 500 έκανε άλμα 11,4%, ο ευρύτερος Nasdaq Composite αυξήθηκε κατά 1,7%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 0,9%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average
έπεσε πάνω από 50 μονάδες καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση εξακολουθούν. Παρά τον ενθουσιασμό του για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Blitz εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση – και η μονόπλευρη αντίδραση της αγοράς λειτούργησε ως υπενθύμιση μιας στρωματοποιημένης οικονομίας στην οποία τα τεχνολογικά οφέλη τείνουν να εξαπλώνονται αργά.

«Η διάχυση και τα οφέλη που θα αποκομίσει η υπόλοιπη οικονομία από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πολυετής διαδικασία πολλών δεκαετιών», δήλωσε από την πλευρά του ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στη Bleakley Advisory Group. «Είναι αυτό ένα σταδιακό κομμάτι στην ανάπτυξη ή τώρα εκτρέπει τις δαπάνες από άλλα πράγματα, επειδή κάθε άλλο μέρος της οικονομίας, εκτός από τις δαπάνες για ταξίδια, αναψυχή και εστιατόρια, δεν φαίνεται να πηγαίνει τόσο καλά;»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI