Η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει «τεράστια αναστάτωση» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η τεχνολογία βοηθά στη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών και καθιστά πιο πιθανές τις διαρροές πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με αναλυτές της UBS Group AG.

Σε επενδυτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι αναλυτές της UBS Annabel Willder, Victoria Kalb και Julie Hudson απαρίθμησαν όλους τους τρόπους με τους οποίους η αυξανόμενη υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα ηθικά ζητήματα.

«Ανακριβείς πληροφορίες ή «παραποιήσεις» που δημιουργούνται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και που σχετίζονται με ρυθμιστικές αρχές, εταιρείες ή δημόσια πρόσωπα θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν ευρέως, με πιθανές επιπτώσεις στην αγορά», έγραψαν οι αναλυτές.

Με ποιο βιβλίο τα βρίσκει σκούρα ακόμα και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι κίνδυνοι

Όπως γράφει το Bloomberg, τέτοια παραδείγματα έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν για λίγο, όταν μια παραποιημένη φωτογραφία μιας έκρηξης κοντά στο Πεντάγωνο έγινε viral στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπό το πρίσμα τέτοιων κινδύνων, πολλές τράπεζες έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση προγραμμάτων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα φέτος, εταιρείες όπως η Bank of America Corp., η Citigroup Inc., η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group Inc. και η Wells Fargo & Co. απαγόρευσαν τη χρήση του εργαλείου, με την Bank of America να λέει στους υπαλλήλους ότι το ChatGPT και το openAI απαγορεύεται για επιχειρηματική χρήση. Η JPMorgan Chase & Co. έχει περιορίσει τη χρήση του chatbot ChatGPT από το προσωπικό της.

Τα deepfakes

Η εξάπλωση μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι πιθανό να κάνει πιο δύσκολη τη διάκριση μεταξύ της πραγματικότητας και των λεγόμενων deepfakes, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δημοσίευση πλαστών βίντεο διευθυντικών στελεχών που εκδίδουν ψευδείς εταιρικές ενημερώσεις ή γνωστών επενδυτών που ανακοινώνουν προσαρμογές στις συμμετοχές τους, τα οποία όλα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Οι εκτιμήσεις ESG υπό το πρίσμα της αυξανόμενης υιοθέτησης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικές», έγραψαν. «Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι οι ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, εάν οι ρυθμιστικές αρχές, οι εκπρόσωποι εταιρειών ή άλλα δημόσια πρόσωπα παραποιηθούν».

Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε την τύχη των εταιρειών πίσω από την τεχνολογία. Η Chipmaker Nvidia Corp. βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε αγοραία αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς οι επενδυτές συσσωρεύονται σε εταιρείες που παρέχουν στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη φιλοξενία της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γίνουν τόσο συνηθισμένα όσο οι υπολογιστές, οι εκτυπωτές και το διαδίκτυο, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία αντιπροσωπεύει ευκαιρίες για βιομηχανίες όπως η εκπαίδευση και η ιατρική.

Οι αναλυτές ανέφεραν επίσης κινδύνους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει τη διαρροή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών καθώς ευαίσθητες πληροφορίες τροφοδοτούνται σε τέτοια συστήματα από χρήστες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ανάλυση της τεχνολογίας.

«Οποιαδήποτε κοινή χρήση IP, είτε ακούσια είτε όχι, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη σε εταιρείες ή βιομηχανίες, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποφυγή παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και πνευματικών δικαιωμάτων», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη