Την ώρα που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πανηγύριζει την επικράτησή του στο β’ γύρο των εκλογών στην Τουρκία οι αγορές συναλλάγματος έστειλαν τη δική τους αρνητική ψήφο. Η τουρκική  λίρα υποχώρησε προς ένα νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου,

Το νόμισμα άνοιξε στα 20,05 ανά δολάριο καθώς ξεκίνησε η νέα εβδομάδα συναλλαγών, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό ρεκόρ των 20,06 που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Τουρκία: Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα

Η λίρα, επιρρεπής σε απότομες διακυμάνσεις πριν από τις κανονικές ώρες συναλλαγών, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της κατά την τελευταία δεκαετία, με την οικονομία να βρίσκεται σε μια δίνη και τις πληθωριστικές πιέσεις σε ανεξέλεγκτες εξάρσεις.

Μετά από την κρίση του 2021, οι αρχές έχουν αναλάβει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, με τις καθημερινές κινήσεις να έχουν γίνει αφύσικα μικρές και να καταγράφουν ως επί το πλείστον αποδυνάμωση.

Εάν επιβεβαιωθεί από την τελική καταμέτρηση, «ο Ερντογάν είναι απίθανο να υιοθετήσει μια απόλυτη οικονομική ορθόδοξη προσέγγιση», επισημαίνει στο Reuters ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.

«Ωστόσο, θα μπορούσε να υιοθετηθήσει ορισμένες προσαρμογές στην τρέχουσα ετερόδοξη προσέγγιση με στόχο να κερδίσει χρόνο πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2024».

Η αυριανή μέρα δεν θα είναι ενδεικτική καθώς οι συναλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένες τη Δευτέρα, μιας και πολλές αγορές στην Ευρώπη, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κλειστές λόγω αργιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές